Simona Ionescu / Redactor Șef

O salată de vinete curcubeu, de post, cum nu ați mai gustat

O salată de vinete curcubeu, de post, cum nu ați mai gustat
Lunile acestea ne bucurăm de vinete proaspete. E sezonul lor și sunt delicioase. E important să descoperim rețete noi, precum această salată de vinete în culorile curcubeului.

Cosânzenele gătesc, iar acest lucru se vede mai ales pe rețelele sociale ale contului omonim. De pe Instagram  am preluat această rețetă fabuloasă de vinete. Fără maioneză, fără ou, fără ulei. E o salată de vinete perfectă de post, dar, dincolo de asta, e delicioasă, aromată și, mai ales, foarte colorată. După cum o descrie „Comunitatea pasionaților de mâncare cu adevărat bună”, rețeta aceasta oferă o variantă complet diferită pentru salata de vinete.

Ingrediente pentru o salată de vinete cum nu ați mai gustat

– 2 vinete mari;

– puțin ulei de măsline;

– sare și piper;

– ardei gras (noi am folosit galben);

– roșii cu gust;

– ceapă roșie (merge și cea galbenă sau ceapă verde);

– pătrunjel;

– sucul de la jumătate de lămâie;

– pâine prăjită pentru servire.

Mod de preparare

Tăiați vinetele pe jumătate și le puneți la copt pe o tavă tapetata cu hârtie de copt. Le ungeți cu ulei de măsline și presărați sare deasupra, apoi le coaceți în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, pentru 20 – 30 minute. După ce s-au gătit, îndepărtați coaja și lăsați vinetele puțin la scurs, într-o sită, apoi se toacă, dar nu foarte mărunt ci mai degrabă grosier. În final, le puneți într-un bol adânc. Peste ele se adaugă restul legumelor: ardeii, roșiile, ceapa și pătrunjelul proaspăt tocat. Completați cu puțin ulei de măsline, sare și piper după gust. Tot ce mai aveți de făcut e să amestecați  totul și salata n este gata. Se servește neapărat cu pâine prăjită.

Beneficiile consumului de vinete

Cele mai noi studii arată ca un consum regulat de vinete ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge din organism, cu condiția ca vinetele să fie proaspete. Vinetele sunt bogate în vitaminele din complexul B, precum niacina, tiamina și acidul patoteic, dar și minerale, cum sunt potasiul, fierul sau magneziul.

Fiind bogate în potasiu, vinetele ajută la menținerea unui ritm cardiac stabil. Totodată, aceste legume conțin flavonoide, care reduc nivelul de colesterol rău și măresc nivelul de colesterol bun.

Fiind bogate în antioxidanți, vinetele luptă împotriva radicalilor liberi și protejează celulele prin încetinirea procesului de îmbătrânire. Foarte importanți sunt fitonutrienții din vinete, extrem de benefici sistemului cognitiv și sănătății mintale. Aceștia protejează creierul de toxine și stimulează circulația la nivelul acestui organ, contribuind la îmbunătățirea memoriei și a capacității analitice.

Bogate în fibre solubile care mențin echilibrul la nivel digestiv, vinetele au puține calorii și un conținut bogat de apă, drept pentru care oferă sațietate și prelungesc această senzație. În plus, fierul din compoziția vinetelor ajută la prevenirea și tratarea anemiei.  Totodată, vinetele conțin antocian, un compus solubil care ajută la îmbunătățirea sistemului nervos central.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre