Este greu să te gândești la o mâncare mai „americană” decât popcornul. Adevărul e că suntem departe de a ne putea numi primii fani de popcorn din lume. Arheologii au găsit urme de popcorn într-o peşteră din New Mexico; boabele de porumb expandate erau folosite în urmă cu peste 5.000 de ani.
La un moment dat oamenii şi-au dat seama că boabele de porumb, atunci când sunt încălzite, pocnesc şi scot la iveală un strat moale şi pufos, care le înveleşte coaja asemenea unei flori.
Prima mașină de popcorn
Dar consumul masiv al delicioasei gustări a devenit de masă după ce un antreprenor din Chicago, pe nume Charles Cretors, a construit prima mașină de făcut popcorn. Era pe la 1900. Inițial el a cumpărat un prăjitor de arahide, pentru a putea prăji nuci direct în magazinul său. Nu a fost mulțumit de calitatea mașinii, așa că a lucrat câțiva ani să o perfecționeze.
Totodată, i-a venit ideea să prepare și porumb. Prima mașină de făcut popcorn era alimentată cu abur. Cretors și-a pus mașina într-o căruță și vindea popcorn la intrarea în cinematograf și la bâlciuri. Așa a început epoca mâncătorilor de popocorn.
Iată cum se prepară acasă popcorn
Ingrediente: 50 g porumb pentru popcorn ( cu bobul mai mic si rotunjit), 20 g unt, sare
Aveți nevoie de o tigaie sau cratiță cu condiția să aibă fund gros și un capac care să nu alunece de pe ea în timpul mișcării. Este și foarte util dacă capacul este transparent pentru a putea vedea ce se întâmplă. Volumul vasului trebuie să fie generos deoarece boabele de porumb își vor multiplica mult volumul prin coacere.
Puneți în vas porumbul și sarea. Porumbul nu trebuie să fie aglomerat, ci răsfirat pe fundul tigăii. Aceasta se pune pe foc puternic, și se mișcă înainte și înapoi, astfel încât boabele să se întoarcă de pe o parte pe alta. În momentul în care primul bob a explodat, deschideți foarte puțin capacul și dați drumul untului înăuntru. Apoi continuați mișcarea tigăii, deasupra focului, până ce toate boabele explodează.
Puteți să nu puneți grăsime deloc, dacă doriți o gustare dietetică. Când nu se mai aude nicio explozie în tigaie, timp de cinci secunde, popcornul este gata. Oprim focul, ridicăm imediat capacul pentru a lăsa aburul să iasă și răstrunăm popcornul într-un vas încăpător. Dacă nu eliberăm aburul acesta va înmuia popcornul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook