Simona Ionescu / Redactor Șef

Orez cu prune uscate, mâncarea bunicii din Postul Paștelui. Iată trucul care-l transformă într-o delicatesă

Orez cu prune uscate, mâncarea bunicii din Postul Paștelui. Iată trucul care-l transformă într-o delicatesă
Se poate mânca și ca fel principal, dar și ca desert și face parte din cele mai vechi preparate românești. Un orez cu prune uscate este tot ce vă trebuie pentru a cinsti Postul Paștelui așa cum se cuvine.

Originar din sudul țării, orezul cu prune uscate este o delicatesă pe care, dacă o încercați odată, o veți repeta le nesfârșit.

Bunicile aveau și un truc pentru ca mâncarea să aibă un gust cu totul deosebit. Prunele uscate trebuie ținute în apă câteva ore înainte de a fi preparate, astfel veți scăpa de gustul prea puternic de afumătură.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti un orez cu prune uscate așa cum făcea bunica, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 150 g orez cu bob lung, 600 ml apă caldă, 1 ceapă mare, 2 linguri cu ulei, 100 g prune uscate, 2 linguri cu zahăr.

Mod de preparare

Tăiați ceapa mărunt și puneți la călit în ulei încins. Adăugați apoi orezul și lăsați să se călească câteva minute. Treptat, adăugați apă caldă peste orez. Aveți grijă să puneți apă doar când lichidul dinainte a fost absorbit de orez.

Prunele uscate se pun la fiert cu puțin zahăr separat pentru zece minute. Când orezul mai are puțin de fiert, se adaugă și prunele uscate. Se lasă până când orezul e fiert și prunele s-au înmuiat.

Beneficiile prunelor uscate

Cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate, prunele uscate sunt excelente pentru a remedia constipația și osteoporoza. O bogăție de antioxidanți, prunele uscate reduc inflamația și protejează celulele, au efecte pozitive asupra oaselor și ajută la reducerea riscului bolilor de inimă dar și a diabetului.

Potrivit studiilor, prunele uscate scad colesterolul rău și hipertensiunea arterială. Prunele le puteți achiziționa de la piață sau supermarket sau le puteți usca singuri acasă. Aveți nevoie de un deshidrator special pentru fructe și legume sau, pur și simplu, le puteți introduce în cuptor, unde le lăsați la temperatură joasă timp de patru ore.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre