Simona Ionescu / Redactor Șef

Papanași din brânză de vaci, rețete din Bucovina

Papanași din brânză de vaci, rețete din Bucovina
Se numesc papanași, dar nu sunt făcuți din gogoșele  acoperite cu sosuri de fructe și smântână. Este o rețetă simplă, cu brânză de vaci, așa cum se fac în Bucovina, dar nu numai.

Arată ca niște chifteluțe, doar că papanașii sunt făcuți din brânză de vaci, pudrați cu zahăr pudră.

Papanași din Bucovina

Sunt două rețete asemănătoare: papanași prăjiți sau fierți. Sunt la fel de gustoși.

Ingrediente

  • 300 grame de brânză de vaci bine scursă
  • 2 ouă
  • 200 grame de făînă
  • 80 de grame de zahăr
  • o linguriță rasă de sare
  • o linguriță de praf de copt (opțional)
  • arome (esență de vanilie, coajă rasă de lămâie,etc)
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

  •  Batem bine ouăle împreună cu un praf de sare, cu ajutorul unui tel sau a unei furculițe.
  • Adăugăm zahărul peste ouă și batem în continuare până când acesta se dizolvă.
  • Adăugăm brânză de vaci foarte bine scursă de zer și o amestecăm în compoziția de ouă împreună cu restul de sare.
  • Cernem făina și o amestecăm cu praful de copt.
  • Adăugăm făina în compoziția de brânză și ouă, diferitele arome pe care le dorim și amestecăm bine totul.
  • Vom obține un aluat moale și ușor de modelat cu mâinile.
  • Începem să formăm papanașii, luând cu mâna ușor umezită, bucăți de aluat cât o nuca mai mare, le dăm formă rotundă și apoi le aplatizăm.
  • Punem într-o tigaie câteva linguri de ulei și le lăsăm să se încingă.
  • Când uleiul este încins adăugăm, pe rând papanașii. Îi lăsăm să se rumenească întâi pe o parte după care, cu ajutorul unei palete îi întoarcem și pe partea cealaltă.
  • Când sunt prăjiți îi scoatem pe o farfurie în care am pus în prealabil un prosop de bucătărie din hârtie că să se absoarbă surplusul de ulei.
  • Presăram pe ei puțin zahăr pudra vanilat. Gata!
  • Sunt buni atât calzi, cât și reci.

Papanași cu brânză de vaci, fierți

Dacă din anumite motive nu doriți să faceți papanași prăjiți, puteți încerca rețeta de papanași fierți cu brânză de vaci.

 

Ingrediente

  • 250 grame de brânză de vaci
  • un ou
  • trei linguri de gris
  • o lingură de făină
  • un vârf de cuțit de saredouă lingurițe de zahăr vanilat
  • nucă măcinată pentru tăvălit.

Mod de preparare

  • Brânza de vaci, bine mărunțită, se amestecă cu oul întreg, zahărul și sarea.
  • Se adaugă grisul și făină până când se omogenizează compoziția.
  • Aluatul format se pune pe masa de lucru pe care am presărat făină și se formeză un sul care apoi se taie în bucăți cât de cât egale care apoi se rotunjesc sub formă de biluțe. Sau puteți să faceți direct biluțele cu mâna.
  • Înainte de a fi puși la fiert se trec prin făină și pe fiecare papanș în parte se apasă pe mijloc cu degetul că să se formeze o gropiță. În acest fel ei se vor pătrunde mai repede.
  • Se umple o cratiță mai mare cu 2-2,5 litri de apă și se pune pe foc să fiarbă.
  • Când apa clocotește, se pun papanașii și se trece cu lingură pe sub ei că să nu se lipească de fundul cratiței după care se acoperă cu capac.
  • Când apa începe iar să fiarbă, se micșorează focul și se lasă papanașii la fiert 8-10 minute.
  • Se ia cratița de pe foc și se lasă în continuare papanașii în apa în care au fiert încă 10 minute. Grisul în tot acest timp va continua să se umfle și papansii devin mai pufoși.
  • Se scot apoi cu spumiera, se așează pe un platou pe care am pus un prosop de hârtie că să absoarbă apa, după care se tăvălesc prin nuca măcinată sau pesmet prăjit un unt.
  • Se servesc fierbinți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre