Simona Ionescu / Redactor Șef

Patlican salatasi, salata de vinete cu ardei copți. Rețeta grecească

Patlican salatasi, salata de vinete cu ardei copți. Rețeta grecească
În vacanțele din Grecia ați mâncat patlican salatasi? Este o salată delicioasă de vinete și ardei copți, mult mai gustoasă decât preparatul nostru tradițional. UIte care este diferen'a!

Cei care au fost în vacanțe în Grecia au mâncat preparate tradiționale elene, gustoase, apetisante și inedite, care la noi nu se fac, deși am împrumutat multe rețete de la frații noștri din Elada. Precis au mâncat și patlican salatasi, o salată de vinete și ardei copți, fără ceapă.

Salata de vinete cu ardei copti. Rețeta grecească

Patlican salatasi este o salată de vinete făcută dupa o rețetă grecească, cu ardei copți, mult diferită ca gust de salata de vinete românească. Se servește cu felii de pâine prăjită stropite cu ulei de masline. Este un deliciu.

Ingrediente

  • 3 vinete mari
  • 2 ardei kapia
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeama de lămâie
  • 1-2 căței de usturoi
  • pătrunjel verde
  • sare

Mod de preparare

Coacem vinetele și ardeii, apoi le cojim de pielițe și le lăsam la scurs.

Se toacă vinetele și se pun într-un bol, se adaugă ardeii kapia tocați mărunt, pătrunjelul, usturoiul pisat și sare după gust.

Adăugăm  și zeama de lămâie după gust,  uleiul de măsline și amestecăm bine.

Salata de vinete românească

Salata de vinete este un aperitiv îndrăgit de români.

  • Vinetele mari și frumoase se coc cel mai bine pe flacăra deschisă, pe site (grătare) așezate direct pe ochiul aragazului.
  • Vinetele se coc la foc iute, cu flacără mare. Trebuie întoarse la 7-10 minute pe toate părțile ca să fie coapte uniform. La fel se procedează și dacă pe puneți pe grătar.
  • Se lasă la răcorit 10 -20 de minute, apoi de curăță de coajă. Se pun într-o sită, ca să se scurgă bine, cel puțin o oră.
  • Apoi, vinetele se toacă mărunt, la fel și ceapa și usturoiul. Se pune sare și se amestecă bine. Urmează uleiul  care trebuie pus treptat, până când amestecul devine cremos.
  • Unora le place salata de vinete cu maioneză, dar este mai puțin recomandată vara pentru că ouăle se alterează ușor la temperaturi mari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre