Dacă vă place plăcinta, atunci e neapărată nevoie să o încercați și pe cea cu spanac, realizată după o rețetă veche rusească. Este divină!
Ingredientele necesare
Pentru aluat aveți nevoie de 400 g făină de grâu, 200 g unt rece, 12 linguri de apă cu gheață, un vârf de cuțit de sare. Pentru umplutură: 4 ouă, 250-300 g frunze de spanac, un buchet mic de mărar, pătrunjel, ceapă verde, 250 g brânză de burduf cu conținut scăzut de grăsime (sau brânză de vaci bine scursă), 100 g feta. Vă mai sunt necesare 2 linguri cu pesmet, sare, piper și nucșoară măcinată după gust, ulei vegetal sau unt pentru a unge tava de plăcintă.
Mod de preparare
Pentru aluat puneți apa în congelator timp de 10 minute, astfel încât să fie foarte rece. Untul trebuie să fie și el rece. Pe o masă sau pe o planșetă mare de tăiat, amestecați făina și sarea. Adăugați apoi untul tăiat în bucăți și amestecați. Ar trebui să obțineți firimituri de unt – nu ar trebui să fie tocate mărunt.
Faceți o adâncitură în firimiturile de unt și turnați apa cu gheață. Frământați rapid aluatul, nu trebuie să lucrați mult timp cu acesta. Frământați-l doar atât cât să adunați aluatul într-o cocoloașă.
Aluatul nu trebuie să arate omogen, pentru că bucățile de unt își vor juca rolul și vor separa aluatul. Împărțiți-l în două părți inegale, înfășurați-l în folie de aluminiu și puneți-l la frigider pentru cel puțin o oră.
Cum se pregătește spanacul
Fierbeți 3 ouă astfel încât să fie tari: 12 minute în apă clocotită. Se lasă să se răcească și apoi se taie mărunt. În timp ce ouăle fierb, pregătiți spanacul. Spălați-l și tocați-l mărunt, puneți-l într-o cratiță, turnați cel mult două linguri de apă și încălziți-l. Se va găti foarte repede. Se strecoară și se transferă într-un bol, se adaugă uleiul de măsline, sarea, piperul, nucșoara rasă.
Tăiați fin ierburile și adăugați-le la spanac. Se amestecă totul. Preîncălziți cuptorul la 190 grade Celsius. Ungeți tava de plăcintă cu ulei vegetal. Amestecați brânza de vaci cu oul crud și feta. Tăiați fin ouăle fierte. Amestecați toate componentele umpluturii și asamblați plăcinta.
Lăsați la cuptor până e rumenă
Scoateți aluatul din frigider, întindeți două foi, una puțin mai mare decât cealaltă. Așezați-o pe cea mai mare pe fundul tăvii și presărați-o cu pesmet. Întindeți umplutura, acoperiți plăcinta cu un strat mai mic, tăiați marginile pentru a se potrivi formei. Dacă doriți, puteți decupa decorațiuni din resturile de aluat rămas. Ungeți partea de sus a plăcintei cu unt topit și dați la cuptor timp de 40-45 de minute, până când crusta este rumenită.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook