Simona Ionescu / Redactor Șef

Plăcinta englezească, o rețetă veche de sute de ani

Plăcinta englezească, o rețetă veche de sute de ani
Mâncăruri asemănătoare plăcintelor cu carne ale britanicilor există încă de la vechii egipteni, dar ideea de a cuprinde o umplutură într-un fel de aluat făcut din făină și ulei provine de fapt din Roma antică.  Istoricii au descoperit că prima rețetă publicată conținea un aluat din făină de secară umplut cu brânză de capră și miere.

Plăcinta britanică pe care o cunoaștem și o iubim astăzi își are rădăcinile în Europa de Nord. „Primele plăcinte erau predominant plăcinte cu carne. În secolul al XII-lea, nevoia de hrană nutritivă, de lungă durată și ușor de depozitat și transportat, în special pe mare, a fost rezolvată inițial prin transportul de animale împreună cu un măcelar sau un bucătar. Inutil să mai spunem că navele deveneau rapid destul de înghesuite, așa că s-a găsit o soluție – o crustă!

„Pachetele” de patiserie întărită nu erau neapărat consumate – gândiți-vă la ele ca la niște Tupperware (n.r. vase americane de stocare a alimentelor, lansate în 1942)medievale de unică folosință. Plăcintele cu fructe nu au apărut până la sfârșitul secolului al XVI-lea, când reginei Elisabeta I i s-a servit prima plăcintă cu cireșe”, explică Jamie Oliver.

Rețetă de british pie – plăcintă englezească  cu pui și șuncă (bacon)

Ingrediente: 1 lingură de ulei, 8 pulpe de pui fără piele și dezosate, fiecare tăiate în patru bucăți (sau 600 g de pui fiert), 200 g bacon, 1 ceapă tocată mărunt, 2 căței de usturoi zdrobiți, 250 g de ciuperci, 1 linguriță de cimbru uscat, 2 linguri de făină, 100 ml de vin alb, 100 ml lapte, 500 g aluat (de patiserie, fraged), 1 ou bătut

Mod de preparare: se pun la călit ceapa și usturoiul timp de 5 minute într-o tigaie încinsă cu un pic de ulei de măsline. Se condimentează puiul și se adaugă în tigaie timp de 5 – 8 minute. Adăugați și baconul în tigaie și rumenți timp de 5 minute. Adăugați ciupercile și cimbrul, apoi făina și amestecați. Turnați vinul și lăsați să dea în clocot. Adăugați laptele, asezonați și fierbeți la foc mic timp de 10 minute.

Două variante de coacere: Pentru o plăcintă cu aluat numai deasupra, răsturnați umplutura într-o tavă de plăcintă și lăsați-o să se răcească. Se unge cu ou pe marginea vasului de plăcintă. Întindeți aluatul (sau folosiți aluat gata rulat) și așezați-l deasupra amestecului. Presați aluatul în jos în jurul marginilor vasului. Ungeți cu oul bătut și secționați partea de sus cu un cuțit. Faceți o gaură în mijloc pentru a lăsa aburul din plăcintă să iasă. Se dă la cuptor la 200 de grade timp de 30 de minute sau până când aluatul devine auriu.

Dacă se face o plăcintă cu fund, se tapetează o formă cu jumătate din foitaj, astfel încât foitajul să atârne deasupra. Înțepați aluatul cu o furculiță peste tot și coaceți-l la 180 de grade timp de 10 minute, apoi puneți umplutura cu o lingură. Se ung marginile de pe partea de sus a aluatului cu oul bătut. Se așază deasupra restul de aluat și se ciupesc marginile pentru a le închide. Se unge cu ou. Faceți o gaură de aerisire în partea de sus și coaceți timp de 40 de minute. Se servește cu piure și legume verzi.

Sursa rețetă: Instagram / Anna*s family kitchen

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre