Poftiți la plăcinta cu refrec! Rețeta mocanilor din Săcele

Poftiți la plăcinta cu refrec! Este o rețetă românească străveche pe care o făceau mocanii din Săcele. O găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”.
Plăcintă cu refrec, foarte gustoasă și sățioasă, care se prepară în zona Săcele, județul Brașov.
Acum, când suntem invadați cu sute de rețete de pe tot globul, avem de unde alege. Vă recomandăm o rețetă românească: plăcintă cu refrec.
Rețeta o găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, scrisă de dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.
Aluatul este făcut din:
Umplutura
Altele: untură de gâscă pentru prăjit
Rețeta o găsiți în cartea ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, scrisă de dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.
Este o culegere de preparate specifice zonei, preparate care se făceau la anumite sărbători şi în anumite momente ale anului.
”Problematica alimentației românilor din Brașov și a evoluției bucătăriei locale trebuie cercetată din punctul de vedere al reflectării a cel puțin patru tradiții: tradiția pastorală, tradiția ortodoxă, tradiția culinară urbană occidentală (italiană, austriacă) și tradiția culinară urbană orientală (grecească și turcească).
Se poate vorbi astfel de existența unei civilizații a mesei, în care prepararea și consumarea hranei, ustensilele folosite pentru aceasta, obiceiurile și credințele legate de aceasta depășeau cadrul strict de supraviețuire și aveau un anumit scop sau rost, exprimând și ilustrând valorile și concepția despre lume și viață a comunității românilor brașoveni”, a precizat autorul cărții, dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie din Brașov.
Apariția cărții a fost posibilă prin materializarea proiectului „Civilizaţia mesei în Braşov. Tradiţii şi bucate alese din Şcheii şi Braşovechi”, pregătit de Agenţia Metropolitană Braşov, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov, Societatea Junilor Braşovechi, Tradiţii Brașovechene şi Asociaţia „Mă implic!”, un proiect cu finanţare de la AFCN.
Cartea cu bucate a fost tipărită în condiții grafice de excepție la Editura ”Monitorul Oficial” şi este oferită gratuit bibliotecilor publice, școlilor, publicului braşovean și turiștilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook