Am luat o mulțime rețete de la vecinii noștri din sudul țării, ca și din multe alte locuri. Însă, gospodinele noatre le-au preparat după gusturile de la noi.

Strukli, plăcintă croată cu brânză. Rețeta

Noi îi spunem merdenea sau doar plăcintă cu brănză, iar croații care, se pare, le-au inventat le numesc Strukli. Rețeta are o vechime de câteva secole.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 100 ml de apă călduță în care s-a adăugat o linguă de oțet de vin

Pentru umplutură

  • 500 g brânză de vaci proaspătă
  • 100 g unt
  • 100 g smântână
  • 2 ouă
  • sare și piper

Pentru decor

  • brânză rasă
  • o parte din umplutură sau smântână

Mod de preparare

  • Cerneți făina într-un vas încăpător și faceți o mică groapă în mijlocul ei. Puneți oul, uleiul, oțetul, sarea în această groapă. Amestecați cu furculița.
  • Începeți să adăugați apă călduță până ce aluatul începe să se lege. Frământați până ce aluatul devine neted și elastic.
  • Aluatul obținut se acoperă bine cu folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.
  • Amestecați brânza de vaci proaspătă cu smântâna, ouăle, sarea și piperul. Amestecați bine.
  • Topiți untul la bain marie sau în cuptorul cu microunde.
  • Pudrați masa de lucru cu făină.
  • Puneți aluatul și întindeți-l cu sucitorul și cu palmele.
  • Aluatul se întinde până devine suficient de transparent să putem vedea ce este sub el (va dura cel puțin o oră).
  • Ungeți aluatul cu untul topit.
  • Adăugăm umplutura peste trei sferturi din aluat.
  • Rulați aluatul.
  • Cu ajutorul mânilor dozați aluatul în plăcintă astfel încât să obțineți bucăți egale.
  • Tăiați bucățile obținute cu ajutorul unei farfurii, nu cu un cuțit, pentru că umplutura se poate revărsa.
  • Bucățile de plăcintă se transferă într-un tavă de copt. Pe deasupra se toarnă untul topit rămas, umplutura rămasă (dacă nu mai este, se adaugă smântână) și brânza rasă.
  • Plăcinta se coace timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius sau până ce brânza de deasupra s-a rumenit frumos.

De 14 ani, aniversarea Nadiei e altfel. Poze de colecție

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri