Un altfel de merdenele.  Strukli, plăcintă croată cu brânză

Un altfel de merdenele.  Strukli, plăcintă croată cu brânză
Strukli este un fel de merdenea sau ștrudel cu brânză, este foarte popular în Croația. Este o plăcintă rumenă ca aurul și crocantă. Rețetă simplă.

Am luat o mulțime rețete de la vecinii noștri din sudul țării, ca și din multe alte locuri. Însă, gospodinele noatre le-au preparat după gusturile de la noi.

Strukli, plăcintă croată cu brânză. Rețeta

Noi îi spunem merdenea sau doar plăcintă cu brănză, iar croații care, se pare, le-au inventat le numesc Strukli. Rețeta are o vechime de câteva secole.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 100 ml de apă călduță în care s-a adăugat o linguă de oțet de vin

Pentru umplutură

  • 500 g brânză de vaci proaspătă
  • 100 g unt
  • 100 g smântână
  • 2 ouă
  • sare și piper

Pentru decor

  • brânză rasă
  • o parte din umplutură sau smântână

Mod de preparare

  • Cerneți făina într-un vas încăpător și faceți o mică groapă în mijlocul ei. Puneți oul, uleiul, oțetul, sarea în această groapă. Amestecați cu furculița.
  • Începeți să adăugați apă călduță până ce aluatul începe să se lege. Frământați până ce aluatul devine neted și elastic.
  • Aluatul obținut se acoperă bine cu folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.
  • Amestecați brânza de vaci proaspătă cu smântâna, ouăle, sarea și piperul. Amestecați bine.
  • Topiți untul la bain marie sau în cuptorul cu microunde.
  • Pudrați masa de lucru cu făină.
  • Puneți aluatul și întindeți-l cu sucitorul și cu palmele.
  • Aluatul se întinde până devine suficient de transparent să putem vedea ce este sub el (va dura cel puțin o oră).
  • Ungeți aluatul cu untul topit.
  • Adăugăm umplutura peste trei sferturi din aluat.
  • Rulați aluatul.
  • Cu ajutorul mânilor dozați aluatul în plăcintă astfel încât să obțineți bucăți egale.
  • Tăiați bucățile obținute cu ajutorul unei farfurii, nu cu un cuțit, pentru că umplutura se poate revărsa.
  • Bucățile de plăcintă se transferă într-un tavă de copt. Pe deasupra se toarnă untul topit rămas, umplutura rămasă (dacă nu mai este, se adaugă smântână) și brânza rasă.
  • Plăcinta se coace timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius sau până ce brânza de deasupra s-a rumenit frumos.

De 14 ani, aniversarea Nadiei e altfel. Poze de colecție