Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea din spatele pastelor bolognese. Și rețeta

Povestea din spatele pastelor bolognese. Și rețeta
Există cu adevărat o relație dificilă dintre Bologna și cea mai populară rețetă a sa, în străinătate – spaghete bolognese. Asta pentru că rețeta originală nu conține spaghete, ci altfel de paste.

Ragù bolognese, cel mai faimos strămoș al acestui fel de mâncare, s-a născut în combinație cu paste, iar prima mențiune apare în cartea „Știința în bucătărie și arta de a mânca bine” în anul 1891. Artusi și alți autori menționează sosul pentru tagliatelle, care între timp deveniseră un adevărat și neclintit simbol al capitalei Emilia-Romagna.

Inițial, această mâncare – de sos cu carne și tomate, alături de paste late, era considerată o rație militară sau era servită în restaurante cu puține pretenții, în afara limitelor orașului Bologna.

Celebrul sos bolognese se gătește lent

Adevăratul ragù alla bolognese este un sos pe bază de carne gătit lent, iar prepararea sa implică mai multe tehnici, printre care sotarea la foc mic și fierberea. Ingredientele includ un amestec caracteristic de ceapă, țelină și morcov (tocate mărunt), diferite tipuri de carne de vită tocată fin, adesea alături de cantități mici de carne de porc grasă. Se adaugă vin alb, lapte și o cantitate mică de pastă de tomate sau roșii proaspete, iar preparatul este apoi fiert ușor și îndelungat pentru a obține un sos gros.

Deși în Italia ragù alla bolognese nu se folosește cu spaghete (ci, în mod tradițional, cu paste plate, cum ar fi tagliatelle), așa-numitele „Spaghette bolognese” au devenit un fel de mâncare popular aproape peste tot în lume.

Cum a apărut rețeta  de „Spaghete bolognese”

Dacă ragù, în diferitele sale versiuni și rețete, era mai mult sau mai puțin la îndemâna tuturor bucătarilor și gospodinelor din lume, nu același lucru se putea spune despre tagliatellele pe bază de gălbenuș de ou., scrie Gamberorosso.it. Dificultățile inerente prelucrării și conservării pastelor proaspete cu ou au fost relegate în teritoriile în care acestea erau fabricate în mod tradițional, în timp ce în restul lumii pastele proaspete bogate în ouă au fost înlocuite de spaghete, un produs mult mai cunoscut și mai bine comercializat.

Așa se face că spaghetele au început să fie alăturate cu celebrul sos bolognez.  „Spaghete bolognese” a cucerit cu adevărat mapamondul la începutul anilor ’60, când compania americană Heinz a decis să comercializeze conserve de „Spaghetti Bolognese”, ducându-le astfel în casele din întreaga lume. Astfel, putem spune că adevăratul succes al  acestei specialități a avut loc însă departe de regiunea Emilia-Romagna și în ciuda fundamentaliștilor bucătăriei tradiționale.

Rețetă de Spaghete bolognese

Ingrediente: 500 g paste, 500 g carne tocată de vită, eventual amestec cu porc, 500 g roșii pasate, 3 linguri ulei de măsline, 250 ml suc de roșii, 1 cățel de usturoi, 2 morcovi, cimbru, sare, piper, oregano, busuioc, parmezan.

Mod de preparare: Pastele se fierb în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până devin „al dente”. Se curăță și se spală usturoiul, ceapa și morcovii. Usturoiul se toacă mărunt, ceapa și morcovii se taie cubulețe. Usturoiul, cubulețele de ceapă și morcovii se călesc în ulei încins. Se adaugă carnea tocată, se condimentează cu sare și piper și se prăjește. Se stinge cu roșiile pasate și sucul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mic până scade și ajunge la consistența unui sos gros. Sosul se condimentează cu sare, piper, cimbru și oregano și se pune peste paste. Se servesc ornate cu parmezan și busuioc, la discreție.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre