Simona Ionescu / Redactor Șef

Vișinele pot fi înlocuite cu zmeură sau cu alte fructe în această rețetă poloneză care amintește de pufoșenia unui nor. Ingrediente ce urmează sunt pentru a obține o prăjitură mare, un dreptunghi de aproximativ 23 x 33 cm sau o formă de tort de aproximativ 28 cm diametru. Cu mențiunea că, în ambele cazuri, va rezulta o prăjitură foarte, foarte înaltă.

Ingrediente pentru prăjitura Norul de vișine

Blat de ciocolată:

– 50 g ciocolată neagră

– 2 linguri de cacao

– 1 cană de lapte

– 1/2 cană de zahăr

– 1 cană de făină

– 1 ou

– 1/2 cană de ulei

– 1/2 cană de smântână dulce 18%

– 1/2 linguriță de praf de copt

– 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

Jeleu:

– 800 g vișine sau alte fructe congelate

– 3 plicuri de gelatină

– 1 litru de apă

Crema:

– 700 ml smântână 36%

– 1 plic de fixator pentru frișcă (poate fi omis, dar fără el, adesea crema se întinde)

– 2 linguri de zahăr pudră

– 250 g brânză mascarpone ( sau altă cremă de brânză „dulce”)

Bezea cu migdale:

– 4 albușuri

– 150 – 200 g zahăr

– 1 lingură de amidon de porumb

– 2 – 3 mâini de fulgi de migdale

Mod de preparare

Începeți cu blatul pentru Nor de vișine. Încălziți laptele, topiți ciocolata și adăugați pudra de cacao. Amestecați totul și lăsați la răcit. Frecați oul cu zahărul, adăugați restul ingredientelor lichide și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Turnați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 160°C timp de aproximativ 30 de minute.

Continuați cu prepararea stratului de fructe. Dizolvați gelatina în apă fiartă, conform indicațiilor de pe ambalaj, răciți-o și adăugați fructele decongelate și scurse. Masa va începe să se întărească rapid. Când începe să se întâmple acest lucru, turnați-o peste blatul de ciocolată răcit și puneți-o la frigider pentru a se întări complet.

Pentru a prepara crema, puneți toate ingredientele într-un bol și bateți până obțineți o cremă groasă. Întindeți-o peste jeleul întărit.

În final, bateți albușurile și adăugați treptat zahărul, iar la final amidonul de porumb. Pe o tavă de formă și dimensiuni similare cu blatul, așezați hârtie de copt și întindeți masa de bezea. Presărați fulgi de migdale deasupra și coaceți la 140°C (ideal cu ventilație, dacă aveți așa un cuptor) timp de 1 oră. Lăsați puțin la răcit, apoi desprindeți bezeaua de pe hârtie (poate fi dificil mai târziu). Așezați „norul” deasupra. Păstrați prăjitura la frigider.

Pont: Dacă aveți mult timp la dispoziție și doriți o bezea spectaculoasă, coaceți-o 3 ore la 90°C.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre