În fiecare an, așteptăm cu sufletul la gură fantasticii mucenici cu nucă și scorțișoară. I-ați încercat și pe cei cu lapte?
Pe 9 martie toți creștinii mănâncă mucenici. Ce spuneți de o porție delicioasă de mucenici muntenești cu lapte?
Dacă încă nu ați încercat mucenicii muntenești cu lapte, e timpul să o faceți în acest an, pentru că sunt pur și simplu de neuitat. Ingredientele necesare sunt: 200 g mucenici, 400 ml lapte, 150 g nucă măcinată, 2-3 linguri cu zahăr, coajă de portocală rasă, un praf de scorțișoară.
Mod de preparare
Pentru început, puneți la fiert un litru de apă, iar când a dat în clocot adăugați mucenicii. Se lasă să fiarbă zece minute. Scurgeți apa, adăugați 400 ml lapte, coaja de portocală, zahărul și mai lăsați încă cinci minute la fiert. Când mucenicii sunt suficient de fierți, puneți scorțișoara și nuca măcinată. Se consumă cu miere pe deasupra, fie calzi, fie reci.
Mucenici moldovenești însiropați
De sărbătoarea celor 40 de mucenici nu trebuie să lipsească de pe masă nici mucenicii moldovenești, un adevărat deliciu. Ingredientele necesare sunt: 580 g făină (plus câteva linguri în plus, necesare la modelare), 150 ml lapte, 150 ml apă călduță, 1-2 ouă, 75 ml ulei, 150 g zahăr, 1 pliculeț de drojdie uscată, 1 fiolă cu esență de vanilie, 1 linguriță cu coajă rasă de portocală și lămâie, 1 linguriță rasă cu sare.
Pentru sirop vă sunt necesari 300 ml apă, 150 g zahăr, jumatăte de fiolă de esență de rom, 1 linguriță cu coajă rasă de lămâie+portocală. Pentru a prepara siropul, puneți apa și zahăr, iar când acesta e topit, se mai lasă la fiert câteva minute, se adaugă rom și coaja de portocală și se oprește focul. Când însiropați mucenicii, siropul se va reîncălzi.
Mod de preparare mucenici
Faceți aluatul, utilizând ingredientele ușor călduțe. Lăsați să crească până se dublează volumul. Întindeți apoi pe o suprafață de lucru pe care ați pus puțină făină și mai frământați puțin. Când aluatul e nelipicios, se împarte în mai multe bucăți mici. Întindeți șnur fiecare bilă și rulați sub forma cifrei opt.
Puneți mucenicii la crescut în tavă, pe hârtie de copt. Acoperiți tava cu un prosop și mai lăsați la crescut trei sferturi de oră. Ungeți apoi cu un amestec obținut dintr-un gălbenuș, 3 linguri cu apă sau lapte și un plic cu zahăr vanilat. Se lasă la copt până sunt rumeniți. Încercați folosind o scobitoare. Lăsați la răcit în tavă. Se consumă însiropați, apoi unși cu miere și presărați cu nucă.
Sursă foto: bucataras
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook