Simona Ionescu / Redactor Șef

Recomandare pentru duminică: rețeta bunicii de… puțișoare cu pesmet. Li se mai spune și nudli

Recomandare pentru duminică: rețeta bunicii de… puțișoare cu pesmet. Li se mai spune și nudli
Au fost și vremuri grele, în care magazinele erau aproape goale. De exemplu în timpul războaielor, sau în ultimii ani de comunism. Gospodinele reușeau și atunci ca, din câteva ingrediente banale să facă deserturi pentru cei dragi din familie și să le mai îndulcească zilele.

Rețeta de puțișoare este exact una dintre ele. O rețetă total necunoscută pentru generațiile tinere și una pe care ceilalți probabil, cu greu și-o mai amintesc. Aceasta rețeta este una foaret simplă. Conține cartofi și făină. Puțișoarele, care sunt un fel de gnocchi, se servesc tăvălite prin pesmet, îndulcite cu zahăr sau miere. Creatoarea de conținut gastronomic Carmen Trică dezvăluie rețeta bunicii pe contul ei de Instagram.

Ingrediente pentru 2 porții de pușișoare

70 g faina (sau cât încape)
300 g cartofi albi (3 cartofi medii)
40 g unt
3 – 4 linguri ulei
aproximativ 100 g pesmet
1 lingurița sare
zahăr pudra, brun sau miere pentru servire
Opționale: nucă măcinată, scorțișoară etc.

Mod de preparare

Cartofii se fierb în coajă până sunt bine făcuți, adică intră foarte ușor furculița în ei. Se să scot și se curăță de coajă cat timp încă sunt calzi, apoi să zdrobesc foarte bine, amestecându -se totodată cu jumătate din cantitatea de unt. În acest fel ei devin o pastă omogenă. După aceea se adaugă treptat făină, și se frământă cu mâna până se obține un aluat bine legat. Dacă simțiți nevoia că aluatul este prea moale mai puteți adăuga făină, puțin câte puțin.

Din acest aluat se formează format „puțișoarele” (n.r. un fel de găluște, cu formă alungită). Până le preparați pe toate, cele gata le păstrați pe un tocător de lemn presărat cu făină.   După ce puțișoarele au fost făcute, într-o tigaie, se topește restul de 20 g unt, după care se adaugă pesmetul. Se amesteca continuu în el ca sa nu se ardă și se gătește la foc mic până își schimba culoarea și devine arămiu – brun.

Într-o oală cu apă se pune o linguriță cu sare și, în momentul în care apa începe să dea în clocot, se adaugă puțișoarele pregătite anterior. Acestea se lasă să fiarbă aproximativ patru minute.
După acest interval se scot folosind o supieră, pe o farfurie și se toarnă puțin ulei peste ele ca să nu se lipească. În final se tăvălesc prin pesmet și se servesc cu zahăr sau cu miere, după gust. Se pot adpuga și ingredientele opționale, pentrru a spori savoarea preparatului.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre