Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta de duminică. Cum se prepară prăjitura „Desertul împăratului”

Rețeta de duminică. Cum se prepară prăjitura „Desertul împăratului”
Kaiserschmarrn, tradus adesea ca „omleta dulce a împăratului” sau „desertul împăratului” este un preparat austriac tradițional, originar din zona Alpilor și asociat în mod special cu bucătăria vieneză. Numele său provine de la împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei, care, potrivit legendei, era mare amator al acestui desert rustic și sățios.

Rețeta „desertului împărătesc” are o vechime de peste 150 de ani și a fost inițial pregătită în cabanele alpine, fiind un fel de mâncare simplu, dar hrănitor, ideal pentru zilele reci. Cu timpul, Kaiserschmarrn a devenit un simbol al gastronomiei austriece și bavareze, desertul, care este, practic o omletă dulce, servită într-un mod aparte, a ajuns atât în restaurantele elegante, cât și în gospodăriile tradiționale.

Astăzi, îl regăsim în meniurile montane, în piețele de Crăciun sau la mesele de duminică în familie. Varianta de mai jos este rețeta clasică a bunicii Gerti – simplă, autentică și delicioasă.

Rețeta bunicii Gerti pentru „desertul împăratului” (pentru 2 porții)

Ingrediente

  • 3 linguri de făină
  • Un praf de sare
  • 3 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
  • Puțin lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • Grăsime pentru prăjit (ulei sau untură)
  • Puțin unt

Pentru servire

  • Zahăr pudră
  • Piure de mere
  • Frunze proaspete de mentă
  • Fructe de pădure sau prune, după preferință

Mod de preparare

Se amestecă într-un bol făina, un praf de sare și gălbenușurile, adăugând treptat puțin lapte până când se obține un aluat gros, dar omogen. Separat, se bat albușurile spumă tare împreună cu o lingură de zahăr, apoi se încorporează cu grijă în compoziția de mai devreme, amestecând de jos în sus pentru a păstra volumul. Se încinge o tigaie cu grăsime (ulei sau untură) și se toarnă aluatul în strat gros, acoperind tigaia cu un capac.

După ce partea de jos devine aurie, se taie aluatul în două, se întoarce pe partea cealaltă și se rupe în bucăți mari, neregulate. Se adaugă restul de zahăr (o lingură) și o bucățică de unt, lăsând bucățile să se caramelizeze ușor. La final, desertul împăratului se servește cald, presărat cu zahăr pudră și decorat după preferințe cu piure de mere, mentă proaspătă și fructe de pădure. În această perioadă e ideal servit cu prune călite în tigaie, fiind sezonul acestor fructe.

Sursa: Instagram

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *