Rețetă de gogoși sărate sau piroști, gătită de Andreea Climatiano

Andreea Climatiano o tânără studentă în vârstă de 20 de ani, a venit la Chefi la cuțite în sezonul 9 să-i impresioneze pe Chef Florin Dumitrescu, Chef Cătălin Scărlătescu și Chef Sorin Bontea cu o interesantă rețetă de gogoși sărate sau piroști.
Rețeta este inspirată din bucătăria rusească, iar gogoșile se mai întâlnesc și sub denumirile: pirogi, perogi, pierogy, perogy, pierógi, pyrohy, pyrogie, sau pyrogy.
Pentru aluatul dospit: 600 gr făină albă tip 650, 7 gr drojdie uscată, 300 ml apă caldă, 50 ml ulei, 1 ou, 25 gr zahăr, 7 gr sare
Pentru umplut gogoșile: 2 cartofi ( aproximativ 300 gr), 2 ouă, 1 ceapă mică, 400 ml smântână cu 35% grăsime, 150 gr brânză de vaci, 150 gr bacon, 15 gr chives sau ceapă verde, 2 gr piper, 10 gr sare, 500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Se va începe cu pregătirea aluatului care se lasă la dospit minim 30 de minute. În timp ce aluatul se dospește se pregătesc și ingredientele pentru umplutură.
Cum se prepară aluatul pentru gogoși sărate. Într-un bol se amestecă un plic de drojdie uscată cu 300 ml de apă călduță și o linguriță de zahar. Se amestecă bine până de dizolvă drojdia și zahărul, apoi se lasă la activat aproximativ 5-6 minute, până când apar bule la suprafață.
În alt vas se amestecă 500 gr de făină cu sarea și se adaugă 50 ml de ulei, un ou și maiaua de drojdie. Se frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până când devine neted și compact. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se pune în cuptor la 50 de grade, pentru a urgenta dospirea.
Se curăță cartofii, se toacă cuburi și se fierb în apă cu sare până încep să se paseze. Se toacă ceapa mărunt și se prăjește în puțin ulei până devine transparentă. Se adaugă baconul tăiat în cubulețe mici. Se scot cartofii după ce au fiert și se pasează până se obține un piure uniform. Se adaugă ceapa călită cu baconul, 50 ml de smântână, sare și piper. Pentru a doua umplutură se amestecă brânza de vaci cu un ou și sare.
Se scoate aluatul din cuptor și se mai frământă cu puțin ulei. Se împarte în bile de aproximativ 5 cm care se întind pe masa presărată cu făină în forme de discuri.
În centrul fiecărui disc de aluat se așază câte o lingură de umplutură apoi se împăturește la jumătate și se presează cu o furculiță marginile.
Piroștile se prăjesc într-o tigaie umplută până la jumătate cu ulei, până capătă o crustă aurie, crocantă. Se toacă frunzele de chives și se amestecă cu restul de smântână, sare și piper. Acesta este sosul cu care se servesc delicioasele gogoși sărate sau piroști.
Sursa: Chefi la cuțite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook