Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat

Rețetă de plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat
Foarte bune servite calde, la mic dejun aceste plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat, dar merg la fel de bine și reci, luate la pachet a doua zi.

Atunci când îți rămâne piure de cartofi pentru a doua zi și nu te mai încumeți să-l reîncălzești, poți opta să faci din el aceste plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat și ți-ai asigurat un mic dejun delicios, sau o gustare de peste zi. Le poți consuma calde cu un pahar de lapte, sau le poți tartina cu diverse creme de brânzeturi, de unt, cu smântână și cașcaval, sau le poți folosi pe post de pâine la mesele principale ale zilei.

Se păstrează foarte bine 2-3 zile așezate în pungi de hârtie la loc răcoros, sau chiar în cutia de pâine.

Ingrediente pentru plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat

300 gr piure de cartofi, 2 ouă, 700-750 gr făină, 40 gr drojdie proaspătă, sau 10 gr drojdie uscată, 1 linguriță de zahăr, 350 ml lapte cald, sare dacă mai necesită, verdeață: mărar, pătrunjel, busuioc, puțin ulei pentru uns

Mod de preparare

Foarte important pentru a prepara aluatul de plăcinte cu cartofi, este faptul că trebuie ținut cont și de consistența piureului atunci când adăugăm făina. Adăugăm făina treptat până când obținem un aluat și foarte ferm și ușor lipicios.

Începem prin a scoate vasul cu piure de la rece și a încorpora cele două ouă în el. Punem laptele la încălzit. Amestecăm într-un bol drojdia cu zahărul și le diluăm cu puțin lapte cald, dar nu fierbinte. Adăugăm și foarte puțină făină, cam o jumătate de lingură, omogenizăm bine compoziția și o lăsăm pe masă până se activează drojdia și face bășicuțe pe margini.

Restul de lapte îl turnăm fierbinte peste piureul de cartofi. Amestecăm până se omogenizează piureul cu laptele, apoi adăugăm drojdia activată, puțină verdeață tocată și începem să încorporăm, treptat, făina. Punem verdeața care ne place, fie mărar, fie pătrunjel, sau chiar ambele, plus câteva frunze de busuioc. Busuiocul se potrivește foarte bine cu cartofii.

După cum am menționat, adăugăm făină până obținem un aluat compact, dar nu foarte tare, chiar dacă este ușor lipicios. Acoperim aluatul cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit 40-50 de minute.

Cum se coc plăcintele

După acest interval, rupem bucăți mici de aluat, cam de 300-33o gr fiecare. Ungem bancul de lucru cu ulei, la fel și mâinile și întindem, pe rând, bucățile de aluat în foi circulare, mai subțiri și de dimensiunea tigăii în care le coacem.

Încingem tigaia la foc mediu, ușor spre mare și așezăm prima foaie de plăcintă în ea. O lăsăm să se rumenească pe prima parte, apoi o întoarcem și o rumenim și pe a doua parte. Putem înțepa foaia de aluat cu o furculiță din loc în loc pentru a o ajuta să se coacă uniform și să nu se deformeze, adică să nu facă boltă în timpul coacerii.

Procedăm în același fel cu fiecare plăcintă cu aluat de cartofi în parte și le scoatem pe un platou, păstrându-le acoperite cu un ștergar până în momentul servirii.

Sursa: Chefi la cuțite

Chef Scărlătescu se înfoaie. Îi bate pe toți, la toate

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre