Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de tiramisu cu caramel

Rețetă de tiramisu cu caramel
Tiramisu este o rețetă italină, cu totul. Rezultatul e un desert delicios, irezistibil pentru adulți și copii.

Se spune că desertul de succes s-a născut la sfârșitul anilor 1960 datorită unui mic accident. În timpul preparării unei înghețate de vanilie, o lingură de cremă mascarpone a căzut în amestecul de zahăr și gălbenușuri de ou. Mascarpone e o cremă de brânză, specific italiană, preparată din lapte de vacă.

Norocul ar fi fost că chef Roberto Lolì Linguanotto și doamna Campeol, Alba, care era atunci însărcinată, gustând amestecul, și-au dat seama de potențialul lui. Nu au mai înghețat crema, nici nu au aruncat-o. În schimb au servit-o pe pișcoturi înmuiate în cafea, stropind desertul pe deasupra, pentru un aspect deosebit, cu pudră de cacao amară. Pe 15 octombrie 2010, rețeta de Tiramesù de la Le Beccherie a fost depusă la act notarial la Academia Italiană de Gastronomie.

Ingrediente pentru tiramisu cu caramel

•700ml smântână pentru frișcă;
•150g zahăr;
•70g unt 82%;
•500g mascarpone;
•20g cafea instant;
•600ml apă;
•2 sticluțe esență de rom;
•~30g cacao;
•pișcoturi


Mod de preparare

Pentru caramel se pune zahărul pe foc să se topească. Nu se amestecă, dar, din când în când, se mișcă oala (trebuie să folosiți una cu pereții puțin mai înalți). Atenție, nu trebuie lăsat prea mult pentru că o să se ardă.
După ce s-a topit se oprește focul și se adaugă untul și se amestecă foarte bine până când a fost încorporat complet, dezvăluie Simona Trușcă în rețeta împărtășită pe contul său de Instagram.

Apoi se pornește focul din nou și se adaugă 200 ml smântână pentru frișcă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă pe foc aproximativ 3-4 minute după care se lasă să se răcească, într-o farfurie acoperită cu folie alimentară. Pentru tiramisu, mixați 500ml smântână pentru frișcă (trebuie să fie rece) până când devine aproape tare. Peste ea se pune caramelul răcit și 500g mascarpone. Se amestecă până se obține o compoziție omogenă.

Într-un vas se pune cafeaua, apa fierbinte și esența de rom și se amestecă bine. În acest lichid se scufundă de două ori pișcoturile și se acoperă cu ele fundul unei tăvi. Peste ele se pune 1/3 din cantitatea de cremă, întinsă bine apoi vine un rând de pișcoturi. Se acoperă al doilea rând cu un strat subțire de cremă, iar restul va fi folosită pentru ornarea prăjiturii. Deasupra se presară cacao. Tiramisu cu caramel se servește a doua zi, după ce stă la frigider, peste noapte.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre