Dacă vreți să-i încântați pe cei dragi la zi aniversară, sau la o zi de sărbătoare, acest minunat tort cu ciocolată și cremă de vanilie poate fi alegerea perfectă. Combinația de ciocolată cu cremă de vanilie este perfectă și ca gust, dar și ca aspect.
Ingrediente pentru tort cu ciocolată și cremă de vanilie
Pentru blat de tort de 25 cm: 8 albușuri de ou, 150 gr zahăr, 150 gr ciocolată amăruie, 150 gr unt, 150 ml lapte, 150 gr nucă măcinată fin, 150 gr făină, 1 vârf cuțit sare, 1 linguriță praf de copt, 800 gr gem de caise
Pentru crema de vanilie: 1 l lapte, 8 gălbenușuri, 100 gr amidon, 30 gr făină, 100 gr zahăr, 50 gr zahăr vanilinat, 3 lingurițe esență de vanilie, 250 gr unt cu peste 80% grăsime, 1 praf de sare
Pentru glazura oglindă: 300 ml frișcă lichidă, 250 g ciocolată amăruie, 25 g unt
Decor: trufe de ciocolată, fructe
Prepararea tortului festiv cu ciocolată și cremă de vanilie
Modul de preparare pentru un astfel de tort cu ciocolată nu este complicat, doar necesită un timp mai îndelungat, dar merită din plin, pentru că vom obține un tort minunat cu care îi vom încânta pe cei sărbătoriți.
Începem cu preparare blat de tort. Mai întâi, pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile le dăm deoparte, pentru crema de vanilie. Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem la topit împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până când ciocolata și untul sunt topite și compoziția este omogenă, apoi stingem focul.
Presărăm sare peste albușurile ținute la temperatura camerei, apoi le batem până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și batem albușurile până obținem o bezea fermă, acea bezea care rămâne fixată pe pereții vasului, atunci când îl întoarcem invers.
Turnăm, treptat, peste bezea, amestecul de ciocolată, temperat și omogenizăm compoziția. Cernem făina împreună cu praful de copt și o încorporăm treptat în compoziția pentru blat de tort, iar la final, încorporăm nuca măcinată fin. Omogenizăm compoziția amestecând cu o spatulă cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a rămâne ușor aerată.
Așezăm hârtie de copt la baza formei, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și îi pudrăm cu făină. Întindem compoziția de blat în forma de copt și o nivelăm. Dăm forma cu blat de tort la cuptorul, preîncălzit în prealabil la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea ca să fim siguri că s-a copt.
Urmează crema de vanilie. Mixăm gălbenușurile cu sarea și zahărul tos până devin spumoase. Apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm amidonul cernut împreună cu făina. Restul de lapte îl aducem la punctul de fierbere. Turnăm compoziția de gălbenușuri, în fir subțire, peste laptele fierbinte, amestecând rapid până la omogenizare.
Fierbem crema de vanilie, amestecând continuu, până devine consistentă, ca o budincă. Acoperim crema la contact cu o folie de prospețime, să nu se formeze crustă și o dăm la rece. Când este rece, încorporăm în ea untul spumat împreună cu zahărul vanilinat.
Pentru a asambla tortul mai întâi secționăm blatul de tort în trei părți. Așezăm prima parte pe platou și o ungem cu un strat generos din gemul de caise. Gemul de caise ține loc de sirop, va hidrata plăcut blatul. Așezăm inelul de la forma de tort de jur împrejurul blatului, pentru a putea asambla frumos tortul. Întindem jumătate din crema de vanilie peste gemul de caise, apoi așezăm a doua parte de blat. Întindem restul de gem și așteptăm câteva minute până acesta este absorbit de blat.
Apoi întindem ultima parte de cremă și așezăm ce-a de-a treia parte de blat deasupra. Dăm tortul la rece pentru cel puțin două ore, să se așeze frumos straturile.
Pregătim glazura oglindă. Punem frișca lichidă la încălzit, dar avem grijă să nu atingă punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în ea ciocolata ruptă în bucăți mici și untul tăiat cuburi mici. Amestecăm intens până se topesc ingredientele și compoziția se omogenizează.
O lăsăm să se tempereze 5 – 6 minute, timp în care scoatem tortul de la frigider și îndepărtăm inelul formei de copt. Turnăm deasupra tortului glazura temperată și o lăsăm să se prelingă ușor și peste părțile laterale. Lăsăm glazura să se așeze singură peste tort, fără a o nivela, doar înclinăm ușor platoul pentru a o ajuta să curgă. Dăm minunatul tort cu ciocolată și cremă de vanilie la rece pentru a se întări glazura, apoi îl decorăm tortul după inspirație și îl putem secționa.
Sursa: Chefi la cuțite
Raluca lui Pepe se pregătește să plece în Qatar? Există niște planuri
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook