Rețeta de Gomboți cu brânză e cunoscută în întreg spațiul germanic și maghiar, precum și în Transilvania și Banat. Papanașii fierți cu brânza de vaci și apoi înveliți în pesmet rumenit în unt, sunt o adevărată poezie gastronomică. Exista și varianta umplută cu fructe, alături de gomboții obișnuiți cu aluat cu cartofi (găluște cu prune, caise etc.).
Ingrediente pentru Gomboți cu brânză
500 gr brânză de vaci
150 gr griș de grâu
15 gr zahăr pudră
16 g zahăr vanilat
2 buc ouă
1 buc lamâie – coaja rasă
80 gr pesmet
20 gr unt pentru pesmet
Mod de preparare
Brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră și zahărul vanilat. După ce simțiți că zahărul s-a topit, adăugăm grișul, ouăle și coaja rasă de la lamâie. În acest sens vă recomandăm să folosiți doar lămâi bio. Amestecăm toate aceste ingrediente până la omogenizare, apoi punem conținutul timp de 30 de minute, în frigider.
Între timp punem aproximativ 2 litri de apă la fiert. Separat, o cantitate generoasă de pesmet o părjim în puțin unt sau uleti de măsline. Dacă doriți, puteți adăuga și pun zahăr în pesmet, dar și scorțișoară.
După ce aluatul a stat 30 de minute la frigider, îl scoatem și formăm din aluat gomboți mici – bile. Aceștia vor fi fierți aproximativ 10 minte. Când vor fi fierți, gomboții cu brânză se ridică la suprafața apei clocotinde. Atunci e momentul să fie scoți (altfel se vor sfărâma), și se vor tăvăli prin pesmet.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook