Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta originală de Fish & Chips. Britanicii sunt mândri de ea

Rețeta originală de Fish & Chips. Britanicii sunt mândri de ea
Fish & Chips, adică pește cu cartofi prăjiți, reprezintă un preparat bine înrădăcinat în viața și cultura colectivă a britanicilor. Aceștia sunt mândri de rețeta lor, care a rezistat de-a lungul timpului. Decenii, a fost principala sursă de mâncare rapidă servită pe stradă. 

Rețeta originală de Fish & Chips este una cu care britanicii se mândresc și pe care sunt dispuși să o consume oricând. Este simplu de preparat și oferă un meniu sățios.

Ingrediente pentru Fish & Chips 

– Fileuri de pește alb (cod, haddock sau pollock) 

– 1 cană de făină 

– 1/4 cană de făină de porumb (mălai) 

– 1 linguriță praf de copt 

– 1/2 linguriță sare 

– 1/2 linguriță paprika (opțional) 

– 1 cană de bere rece sau de apă minerală 

– Ulei vegetal pentru prăjit 

Cartofi mari, curățați și tăiați în felii groase 

Pentru sosul Tartar

– 4 linguri de maioneză 

– 2 lingurițe capere, tocate 

– 2 castraveți murați mici, tocați mărunt 

– 1 linguriță muștar (eventual Dijon) 

– 1 lingură suc de lămâie 

– 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat 

– Sare și piper, după gust 

Mod de preparare

Se va începe cu pregătirea cartofilor. Aceștia se curăță de coajă și se taie în felii groase. Puneți într-o oală apă la fiert, cu multă sare. Când apa clocotește, adăugați cartofii și lăsați-i 5 – 7 minute, apoi scurgeți-i și lăsați-i să se usuce complet. Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă sau setați friteuza la 160°C. 

Prăjiți cartofii în loturi pentru 4 – 5 minute până devin albicioși și moi, dar nu aurii. Scoateți-i și scurgeți-i pe prosoape de hârtie. După ce i-ați trecut pe toți prin această etapă, creșteți temperatura uleiului (190°C la friteuză) și prăjiți din nou cartofii, pentru 2 – 3 minute, până devin aurii și crocanți. Scoateți-i și presărați-i cu sare deasupra. 

Pentru sosul Tartar (care poate fi opțional), nu trebuie decât să combinați maioneza, caperele, castraveții, muștarul, sucul de lămâie, pătrunjelul, sarea și piperul. Amestecați bine și dați la frigider până la servire. 

Acum puteți trece la prepararea peștelui. Într-un bol, amestecați făina cu mălaiul, praful de copt, sarea și paprika. Adăugați apoi, treptat, berea sau apa minerală, amestecând până se obține un aluat omogen. 

Uscați fileurile de pește cu un prosop de hârtie și presărați-le ușor cu făină și sare. 

Treceți apoi fileurile prin aluat, acoperindu-le complet. Între timp, încălziți uleiul la 180°C. Prăjiți peștele timp de 4 – 6 minute pe fiecare parte, până devine auriu și crocant. Scoateți-l și scurgeți-l pe prosoape de hârtie. 

Peștele crocant (Fish) se servește alături de cartofi prăjiți de două ori (Chips), împreună cu sos tartar și felii de lămâie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre