Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta pentru salata orientală. Ce cartofi trebuie să folosești

Rețeta pentru salata orientală. Ce cartofi trebuie să folosești
Salata orientală este una dintre cele mai populare salate de la noi. Merge de minune ca garnitură la friptura de miel sau de oaie, dar se poate consuma și ca fel principal la cină. Este una dintre cele mai săţioase şi bine primite preparate la masa românilor. Ce cartofi trebuie să folosești.

Nu se știe cu exactitate de ce numește ”salată orientală”. Cel mai probabil, adaugarea unor ingrediente predominant orientale, turceşti, cum ar fi măslinele şi uleiul de măsline peste cartofii europeni i-au dat denumirea.

Salata de cartofi poate fi de post, fără carne sau ou, dar cu puțină șuncă, feliuțe de ouă fiert tare parcă este și mai gustoasă.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr măsline
  • 1 ceapă mare
  • 4-5 castraveţi cornişon muraţi
  • 1 gogoşar murat
  • 3 ouă
  • pătrunjel – opţional
  • sare, piper, ulei, sucul de la 1/2 lămâie

Mod de preparare

  • Se spală şi se fierb în coajă cartofii până intră furculiţa în ei. Cartofii se fierb în coajă pentru a nu se îmbiba excesiv cu apă.
  • Îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăţa de coajă.
  • Îi tăiem cubuleţe şi-i punem într-un bol. Se folosesc cartofii roşii pentru că sunt mai puţin fărâmicioşi.
  • Curăţăm şi tăiem ceapa julien sau cum preferă fiecare. Putem folosi și ceapă verde.
  • Între timp punem ouăle la fiert 5 minute, timp suficient pentru a obţine ouă tari. Ouăle răcite le curăţăm şi le tăiem cubuleţe sau sferturi după cum preferăm şi le punem în bol.
  • Când s-au fiert turnăm apă rece peste ele să le putem curăţi mai bine.
  • Tăiem murăturile, castraveţii şi gogoşarii cubuleţe şi le adăugăm peste cartofi, în bol.
  • Măslinele le putem pune întregi sau le putem felia şi înlătura sămburii. Măslinele trebuie să le ţinem 2-3 minute în apă rece să-şi lase negreala.
  • După ce le avem pe toate în bol – cartofi, ceapă, măsline, murături, ouă – punem un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat pentru a le aroma.
  • Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie şi punem şi 2 linguri de ulei de măsline ploaie.
  • Amestecăm uşor cu două linguri. Uleiul se pune întotdeauna după condimente pentru a permite acestora din urmă să dea aromă. La final, dacă dorim, presărăm verdeaţă tocată.
  • Puteți pune și fâșiuțe de șuncă presată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre