Nu se știe cu exactitate de ce numește ”salată orientală”. Cel mai probabil, adaugarea unor ingrediente predominant orientale, turceşti, cum ar fi măslinele şi uleiul de măsline peste cartofii europeni i-au dat denumirea.
Salata de cartofi poate fi de post, fără carne sau ou, dar cu puțină șuncă, feliuțe de ouă fiert tare parcă este și mai gustoasă.
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 100 gr măsline
- 1 ceapă mare
- 4-5 castraveţi cornişon muraţi
- 1 gogoşar murat
- 3 ouă
- pătrunjel – opţional
- sare, piper, ulei, sucul de la 1/2 lămâie
- Se spală şi se fierb în coajă cartofii până intră furculiţa în ei. Cartofii se fierb în coajă pentru a nu se îmbiba excesiv cu apă.
- Îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăţa de coajă.
- Îi tăiem cubuleţe şi-i punem într-un bol. Se folosesc cartofii roşii pentru că sunt mai puţin fărâmicioşi.
- Curăţăm şi tăiem ceapa julien sau cum preferă fiecare. Putem folosi și ceapă verde.
- Între timp punem ouăle la fiert 5 minute, timp suficient pentru a obţine ouă tari. Ouăle răcite le curăţăm şi le tăiem cubuleţe sau sferturi după cum preferăm şi le punem în bol.
- Când s-au fiert turnăm apă rece peste ele să le putem curăţi mai bine.
- Tăiem murăturile, castraveţii şi gogoşarii cubuleţe şi le adăugăm peste cartofi, în bol.
- Măslinele le putem pune întregi sau le putem felia şi înlătura sămburii. Măslinele trebuie să le ţinem 2-3 minute în apă rece să-şi lase negreala.
- După ce le avem pe toate în bol – cartofi, ceapă, măsline, murături, ouă – punem un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat pentru a le aroma.
- Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie şi punem şi 2 linguri de ulei de măsline ploaie.
- Amestecăm uşor cu două linguri. Uleiul se pune întotdeauna după condimente pentru a permite acestora din urmă să dea aromă. La final, dacă dorim, presărăm verdeaţă tocată.
- Puteți pune și fâșiuțe de șuncă presată.