Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta preparată de Chef Nicolai Tand pentru marinarea somonului

Rețeta preparată de Chef Nicolai Tand pentru marinarea somonului
La cererea prezentatorilor emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, Chef Nicolai Tand a pregătit în platoul de la Neatza cu Răzvan și Dani rețeta de marinare a somonului, numită Gravlax.

Rețeta Gravlax sau Gravlaks este o rețetă de marinare a somonului, sau a peștelui nordic, folosind ca ingrediente sare, zahăr și mult mărar verde. În țările nordice, somonul preparat după rețeta Gravlax, este de obicei servit ca aperitiv, feliat subțire și însoțit de alte ingrediente.

Rețeta de marinare a somonului este foarte simplu de preparat, însă durata de marinare este de la 24 la 48 de ore.

Ingrediente pentru Rețeta Gravlax

1 buc. file de somon sălbatic

300 gr sare grunjoasă

300 gr zahăr tos

1-2 legături de mărar verde

1 buc. fenicul

piper multicolor măcinat grosier

coajă de lămâie răzuită

gin tonic

Mod de preparare

Mai întâi se pregătește fileul de somon. Cu un cuțit special de filetat peștele, sau cu un cuțit cu lamă lungă și subțire se îndepărtează pielea somonului. Somonul, prin metoda folosită de marinare se va deshidrata, iar pielea, dacă este neîndepărtată ar putea împiedica acest lucru. Pielea somonului se poate folosi ulterior ca și decor la preparatul final. Se rumenește ca și feliile de bacon între două tăvi, la cuptor, pentru a deveni crocantă.

Se îndepărtează și marginile subțiri de la fileul de somon, care de obicei sunt împănate cu grăsime, dar și pentru a obține o bucată de pește mai plată, mai compactă. Apoi, cu ajutorul unei pensete de bucătărie se îndepărtează toate oasele.

Într-un bol, se amestecă bine sarea cu zahărul. Jumătate din acest amestec se întinde pe un platou, sau pe o tavă. Peste amestecul de sare cu zahăr se așază fileul de somon. Se stropește ușor cu puțin gin tonic și se presară piper multicolor (roșu, verde și negru), măcinat mai grosier. Apoi se presară pe toată suprafața peștelui mărarul verde, tocat mărunt.

Peste mărar se răzuiește puțină coajă de la o lămâie bio și se presară felii subțiri de fenicul. Se acoperă totul cu restul de sare amestecată cu zahăr, se așază deasupra o greutate, un tocător de lemn, sau o farfurie și se dă platoul cu pește la rece pentru minim 24 de ore. Amestecul de sare cu zahăr are rolul de a elimina apa dim somon, de a-l deshidrata, iar condimentele îi vor da gust delicios.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre