Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă sănătoasă de Lava cake, desertul inventat în același deceniu, de două ori. Fără zahăr, fără făină

Rețetă sănătoasă de Lava cake, desertul inventat în același deceniu, de două ori. Fără zahăr, fără făină
Un blat pufos, moale și aromat cu cacao, din mijlocul căruia curge din abundență ciocolată topită. Un adevărat vis pentru toți pasionații de dulce. Așa cum se întâmplă în cazul multor rețete delicioase, „paternitate” este intens disputată. În cazul de față e un adevrat „război” între Franța și America. Protagoniștii sunt, însă, doi bucătari francezi.

Prăjitura de ciocolată topită, lava cake așa cum i-a fost consacrat numele, este un desert francez care constă dintr-un tort mic de ciocolată cu miez de ciocolată lichidă. Lava cake este o prăjitură modernă. Bucătarul francez Michel Bras a fost primul care a preparat lava cake. Era în anul 1981, iar acesta a povestit că a desăvârșit rețeta după doi ani de experimente.

Și-a imaginat o familie care se încălzește după o excursie la schi bând ciocolată caldă. Colegul său de breaslă, bucătarul și ciocolatierul francez Jacques Torres confirmă că un astfel de desert a existat în Franța în anii 1980, înaintea „invenției” accidentale din America.

Fără să știe de ce se lansase în țara sa natală, aflat în America, bucătarul francez Jean-Georges Vongerichten, a spus că el a inventat felul de mâncare în New York City în 1987. Și-a amintit că a scos un pandișpan de ciocolată din cuptor înainte de a fi gata și a constatat că centrul era încă curgător, dar cald, cu un gust bun, și cu o textură potrivită pentru servire. El a fost creditat cu popularizarea prăjiturii de ciocolată topită în Statele Unite, unde lava cake a fost inclusă aproape obligatoriu în meniurile de deserturi de lux din restaurante în anii 1990.

Pregătirea lava cake

Prăjiturile de ciocolată topită conțin de obicei cinci ingrediente: unt, ouă, zahăr, ciocolată și făină. Untul și ciocolata sunt topite împreună, în timp ce ouăle fie se bat cu zahărul pentru a forma o pastă groasă, producând un aluat mai dens, fie se separă, cu albușul bătut într-o bezea pentru a oferi mai multă elasticitate prăjiturii și un blat mai ușor.

Uneori se adaugă o lingură de cafea tare pentru a spori aroma de ciocolată. Extractul de vanilie, sarea și scorțișoara sunt recomandate suplimentar în unele cazuri pentru a adăuga un plus de aromă. Prăjiturile sunt de obicei coapte în porții individuale în forme pentru brioșă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia🦋 (@bakeoliv)

Rețetă de lava cake sănătoasă, fără zahăr sau făină

Ingrediente pentru 3 lava cake: 50 g fulgi de ovăz, 120 ml lapte, 1 linguriță semințe de chia, o jumătate de banană coaptă, 1 lingură pudră de cacao, jumătate de linguriță de praf de copt.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele împreună și se amestecă cu ajutorul unui blender până se obține un aluat fluid și perfect omogen. Compoziția se distribuie în trei forme de brioșe unse cu ulei. Așezați deasupra fiecăreia câte o bucată generoasă de ciocolată, preferabil neagră, apoi se coc 10 – 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre