Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta specială de post a lui Vlăduț: „Dovleac magic” cu cartofi pai, salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte

Rețeta specială de post a lui Vlăduț: „Dovleac magic” cu cartofi pai, salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte
La Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul emisiunii, a preparat o rețetă de dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte pe care a denumit-o „Dovleac magic”.

Dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte, pe un platou de lemn, aceasta a fost rețeta lui Vlăduț. Pentru că încă este sezonul dovlecilor și al gutuilor, îndrăgitul bucătar le-a reunit într-o extraordinară rețetă de toamnă, dar în același timp și de post. „Am pe masă toate bunătățile toamnei. Pentru astăzi am pregătit o rețetă de post, pentru că a început postul. Este și foarte sănătoasă”, a spus bucătarul de la Neatza.

Ingrediente pentru Dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte

1 dovleac mare

2 gutui

3 buc. sfeclă roșie

1 kg mere ionatane

2-3 cepe roșii

500 gr cartofi albi

sare și piper

semințe de dovleac

ulei de floarea soarelui

oțet de gutui

turmeric

Mod de preparare

Dovleacul se taie în felii mari, și se așază în tava cuptorului. Printre feliile de dovleac se așază gutuile. În altă tavă se așază 3/4 din cantitatea de mere, dar și sfecla roșie. Toate aceste ingrediente se pun la copt la temperatură mai mare. Pe parcurs, se verifică coacerea lor, deoarece timpul de preparara diferă de la un ingredient la altul. Primele se vor coace merele, urmate de gutui.

Între timp se curăță cartofii și se feliază în rondele subțiri. Rondelele de cartofi se taie în fâșii oblice, creâd astfel mult îndrăgiții cartofi pai. Cartofii pai se prăjesc în baie de ulei încins și se condimentează cu sare, piper, dar și puțin turmeric, pentru o culoare mai specială.

Merele necoapte se curăță și se taie în cuburi mici. Ceapa roșie, de asemeni, se curăță și se toacă mărunt. Se amestecă cu merele tocate într-un bol. Peste ele se adaugă sare, piper, puțin ulei și oțet de gutui.

Cum se prepară salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte

Când avem merele coapte, gutuile coapte și sfecla coaptă, toate ingredientele pentru salsa, le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească și le curățăm. Le tocăm mărunt și le punem în recipientul unui blender, apoi le transformăm într-un piure foarte aromat și frumos colorat. Acest minunat piure de legume și fructe coapte se amestecă cu merele și ceapa tocate și amestecate cu ulei și oțet de gutui.

Cartofii pai se servesc în cupe de dovleac copt, alături de salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte.  Semințele de dovleac, coapte în prealabil se macină și se tranformă într-o pudră care se presară deasupra ingredientelor în timpul servirii.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre