Rețeta tortului secret al italienilor. E simplu și fără făină

Rețeta tortului secret al italienilor, simplu și fără făină, a fost păstrată cu sfințenie timp de decenii. În 1886, conform legendei, brutarul Eugenio Gollini a căutat să creeze tortul de ciocolată perfect, care încă se servește la Pasticceria Gollini, cofetăria ce îi poartă numele, în orașul medieval Vignola, Italia.
Revelația lui Gollini a fost folosirea nucilor măcinate în loc de făina de grâu, ceea ce a dus la un miez mai umed și mai savuros. Ideal este să folosiți făină de migdale, care se găsește la orice supermarket. Fiind nevoie de o cantitate mică, puteți măcina acasă migdale sau orice alte nuci. Tortul Barozzi este cunoscut printre pasionații de dulciuri drept „incredibilul tort italian cu ciocolată și cafea”.
– 250g ciocolată pentru prăjituri
– 80g unt
– 100g făină de migdale
– 150g zahăr
– 4 ouă
– 30g cafea măcinată (direct din pachet sau sub formă de zaț, dacă vrei să profiți și să îți faci o cafea pe lângă)
– 1 linguriță de rom
– 1 vârf de cuțit de sare
View this post on Instagram
În primul rând, preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o cratiță, topiți untul și ciocolata tăiată bucăți, pe foc mic. Amestecați constant pentru a evita prinderea de fundul vasului sau pentru ca aceasta să se gătească prea mult.
În timp ce ciocolata se topește, separați gălbenușurile și, împreună cu zahărul, amestecați-le într-un bol până obțineți o consistență netedă. Adăugați deasupra ciocolata topită în unt. După ce s-au amestecat, adăugați făina de migdale sau de alte nuci și amestecați din nou.
Bateți albușurile de ou până se fac spumă și adăugați-le în amestecul anterior, împreună cu cafeaua. Amestecați ușor până când albușurile sunt bine încorporate în aluat. Turnați apoi aluatul într-o formă de 24 cm diametru, unsă bine cu unt. Coaceți timp de 25 de minute la 180°C, apoi lăsați să se răcească la temperatura camerei, în forma în care ați copt tortul Barozzi.
Prăjitura, care doar aparent seamănă cu brownie, va avea marginile și suprafața crocante, iar mijlocul va fi de-a dreptul fondant.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook