Simona Ionescu / Redactor Șef

Salata Sopska, preparată în toată Peninsula Balcanică

Salata Sopska, preparată în toată Peninsula Balcanică
Salata bulgărească are roșii, castraveți, ardei și ceapă, la care adăugăm telemea, șuncă și felii de ou fiert. Se pun și măsline, ridichi și pătrunjel, în funcție de sezon și poftele momentului. Îi spunem ”bulgărească”, dar ea se prepară aproximativ la fel în toată zoan Balcanilor.

În serile de vară, la cină, se poate mânca această salată. Salata bulgărească denumită în Bulgaria și în Macedonia salată Sopska (denumire ce vine de la zona de vest a capitalei Sofia, până la Serbia), este întâlnită în toată peninsula Balcanică.

Cum se face o salată „bulgărescă” Sopska

Legumele folosite sunt proaspete și le tăiem cubulețe, le asezonăm cu ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline, foarte rar se adaugă oțet în această salată.

Eventual, un dressing din ulei și oțet se poate pune lângă salată, astfel încât fiecare să își adauge dacă dorește, după gust.

Stratul generos de brânză rasă ce va acoperi salata, sau brânză tăiată în cuburi, va completa perfect legumele folosite. Putem mânca această salată în orice moment al zilei. Este sățioasă, dar o putem considera că fiind și o salată potrivită dietelor și regimurilor de slăbit.

Ingrediente

4 roșii mari sau 500 g cherry
2 castraveți medii sau 1/2 castravete lung
1-2 ardei verzi
1 ceapă galbenă sau 2-3 cepe verzi
8-10 ridichi, opțional (nu sunt în rețeta originală)
120 g telemea sau feta
50 -60 g șuncă
50 g măsline, opțional (nu sunt în rețeta originală)
2-3 ouă fierte de consistență tare
sare
piper
ulei de măsline
câteva fire de pătrunjel
opțional : oțet sau lămâie

Mod de preparare

Spălăm roșiile, ardeii, castraveții și ridichile, apoi le tăiem felii. Tăiem ceapa ”peștișori”, o punem peste restul legumelor, asezonăm cu sare, piper, stropim cu ulei de măsline. Punem șuncă tăiată cubulețe și măslinele și amestecăm până se omogenizează compoziția. La sfârșit adăugăm brânză pe care am tăiat-o tot cuburi și amestecăm ușor pentru a nu se rupe foarte tare. Decorăm cu felii de ou și pătrunjel tocat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre