Simona Ionescu / Redactor Șef

Supă cremă de praz și cartofi, o rețetă gustoasă și hrănitoare. Veți mai cere o porție!

Supă cremă de praz și cartofi, o rețetă gustoasă și hrănitoare. Veți mai cere o porție!
Întâlnită frecvent în bucătăriile din Muntenia și Moldova în perioadele de post, supa cremă de praz și cartofi asigură organismului vitaminele necesare. Rețeta se prepară rapid și este delicioasă.

Prazul, numit și ceapa săracului, aduce nenumărate beneficii organismului în perioadele de post. Ce spuneți de o rețetă foarte gustoasă de supă cremă de praz și cartofi?

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti această supă cremoasă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 400 g praz, doar partea albă și verde deschis, spălat și tăiat rondele subțiri, 3 cartofi medii, curățați și tăiați cuburi, 1 ceapă medie, tocată mărunt, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui. Vă mai sunt necesare 1 frunză de dafin, 1 linguriță cu boia dulce, pătrunjel proaspăt, sare și piper.

Mod de preparare

Se spală bine prazul sub jet de apă, îndepărtând eventualele urme de pământ dintre straturi. Se taie rondele doar din partea albă și verde deschis. Într-o oală medie, se încălzește uleiul la foc mediu, se adaugă ceapa și prazul și se călesc timp de 5-7 minute până devin moi și translucide. Amestecați ocazional ca să nu se ardă.

Pasați totul folosind un blender

Supă cremă de praz și cartofi, o rețetă gustoasă și hrănitoare
Prazul, o minune pentru organism

Se adaugă cartofii tăiați cuburi, frunza de dafin, sare și piper. Turnați apă și lăsați să fiarbă până când cartofii sunt moi. Se scoate frunza de dafin și se pasează supa cu un blender până devine cremoasă. Dacă e prea groasă, se ajustează cu puțină apă fierbinte. Se adaugă boia dulce. Supa de praz cu cartofi se consumă caldă, cu pătrunjel proaspăt tocat și crutoane.

Prazul, o bogăție de nutrienți

Folosit de mii de ani în bucătării din întreaga lume, de la Egiptul Antic la Europa modernă, prazul nu doar că dă savoare mâncărurilor, dar aduce și o serie de beneficii uimitoare pentru sănătate. De la susținerea inimii și a digestiei până la protejarea ochilor și reducerea inflamației, această legumă merită un loc de cinste.

Cu puține calorii, prazul este un prieten al celor care vor să dea jos câteva kilograme, dar și al persoanelor care suferă de artrită, grație antioxidanților puternici pe care îi conține. Tot prazul este o sursă importantă de luteină și vitamina A, dar și un prieten al inimii, protejând vasele de sânge de inflamație și depunerile de plăci. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre