Dacă simțiți că răceala vă dă târcoale, preparați o supă-cremă de usturoi, perfectă în anotimpul rece, pentru prevenirea, sau ameliorarea stărilor gripale. Usturoiul este unul dintre cele mai populare condimente. Deopotrivă, este un antibiotic puternic, dar și un reglator al colesterolului.
Usturoiul, originar din Asia Centrală, se pare că a fost una dintre primele culturi, fiind plantat de om, de mai bine de 5.000 de ani. În cățeii de usturoi se găsesc valoroase substanţe active: allia (care se transformă în alicilină când bulbii sunt zdrobiţi), uleiuri esenţiale, componente sulfuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina B şi vitamina C.
Ingrediente pentru Supă-cremă de usturoi
3-4 căpăţâni de usturoi
1 ceapă galbenă, mare
1 cartof alb, mare
1 rădăcină ţelină, mică
750 ml apă
100 g unt
200 ml smântână de gătit, dulce
sare
crutoane, sau pâine prăjită, pentru servit
Mod de preparare
Legumele, mai puțin usturoiul, se curăţă şi se toacă mărunt. Se căleşte ceapa în unt topit, apoi se adaugă celelalte legume și se lasă să se pătrundă, amestecându-le periodic. Se adaugă apă fierbinte, cât să fie bine acoperite şi se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se potrivește gustul cu sare.
Separat, usturoiul se curăță, se dă pe răzătoare și se adaugă peste restul îngredientelor, în ultimele 5 minute de fierbere. Se trece apoi totul prin blender. La final, se adaugă smântăna și se mai lasă 2 – 3 minute pe foc. Apoi se trece supa-cremă de usturoi prin sită, pentru a deveni fină. Se servește fierbinte, cu pâine prăjită sau crutoane.
Sursa: Chefi la cuțite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook