Simona Ionescu / Redactor Șef

Super rețetă: Ciorbă tătărească de nuntă, Toy Șorbasî, una dintre cele mai vechi și celebre. E atât de bună că veți mai cere o porție

Super rețetă: Ciorbă tătărească de nuntă, Toy Șorbasî, una dintre cele mai vechi și celebre. E atât de bună că veți mai cere o porție
Din cele mai vechi timpuri, de pe mesele tătarilor din Dobrogea care-și căsătoresc copiii nu lipsește un preparat cu un gust desăvârșit. E vorba de fantastica ciorbă de nuntă, Toy Șorbasî.

Gospodinele spun că, deși area această denumire, preparatul culinar este pregătit și pentru orice altă ocazie din viața tătarilor, de la botezul copiilor, logodnă, ba chiar și la înmormântări.

Ce ingrediente aveți nevoie

Pentru a prepara o senzațională Toy Șorbasî, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g carne tocată de vită, 2 cepe, 1 morcov, un păstârnac, 1 pătrunjel, 1 felie de ţelină, 500 g iaurt gras, 200 ml smântână pentru gătit, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură bulion sau 2 roşii decojite pasate, 3 linguri cu paste făinoase, 3 gălbenuşuri, 1 lămâie, sare, piper, câteva frunze de mentă verde, 4 litri apă.

Mod de preparare

Începeți prin a tăia ceapa, apoi căliți în ulei de măsline câteva minute. Ulterior, adăugați și carnea de vită toccata, precum și sare, piper și lăsați pe foc până ce observați că se albește carnea, iar ceapa devine sticloasă.

În toată această perioadă însă, amestecați cât mai bine. Puneți acum și bulionul sau roșiile pasate, în funcție de preferință. Preparatul se lasă pe foc să scadă până ce lichidul lăsat de carne și roșii aproape că nu se mai vede.

Se consumă cu zeamă de lămâie și mentă

Se pun la fiert cei patru litri de apă, se adaugă rădăcinoasele întregi să fiarbă, însă e bine să fie puțin crestate. Lăsați la fiert până sunt gata. Se scot apoi legumele, se pasează foarte bine și se adaugă din nou în oală. Se pun și pastele făinoase și se mai lasă la fiert încă 20 de minute.

Amestecați foarte bine iaurtul gras cu smântâna și puneți în ciorbă. Lăsați să mai fiarbă încă cinci, zece minute. După ce stingeți focul, adăugați și gălbenușurile peste care ați adăugat câteva linguri cu ciorbă fierbinte. La final se toarnă zeama de lămâie și menta tocată. Pentru un gust cu adevărat desăvârșit, lângă ciorbiță trebuie să aveți neapărat un ardei murat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre