Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă sfântă de storceag. Doar bătrânii mai știu să facă această ciorbă de pește

Rețetă sfântă de storceag. Doar bătrânii mai știu să facă această ciorbă de pește
Nici o masă fără pește, spun cei care iubesc acest produs, iar vara nu se compară nimic cu o ciorbiță delicioasă. Ce spuneți de data asta de un storceag?

Dacă v-ați săturat de ciorbele clasice, a venit momentul să încercați celebra ciorbă de pește de la Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. E vorba de fantastical storceag.

Sărbătoriți Sfânta Maria cu cea mai delicioasă ciorbă: storceagul

Cine a gustat măcar o singură dată storceag, cu siguranță nu va mai dori să mănânce altceva multă vreme. Dacă vreți să vă încântați familia și prietenii cu acest fel de mâncare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de pește alb, 300 g cartofi, 150 g smântână, 2 cepe, 2 ouă, 2 morcovi, mărar, sare, piper.

Mod de preparare

Puneți la fiert trei litri de apă, în care ați adăugat sare și piper după gust. Curățați bine legumele, spălați și tăiați cât mai mărunt. Spălați apoi peștele și scoateți oasele. Se spune că storceagul va avea cel mai bun gust dacă veți amesteca pește alb, cu mourn, nisetru sau cegă. Dacă nu găsiți acest tip de pește, puteți amesteca ce considerați, dar aveți grijă să tăiați bucățile mai mari. Când apa a început să dea în clocot, puneți legumele și lăsați să fiarbă în jur de 40 de minute.

În final, adăugați și peștele. Se mai lasă să fiarbă încă 10-15 minute. Amestecați ouăle cu smântâna și înainte cu cinci minute ca ciorba să fie gata, puneți din această compoziție ușor. Mai lăsați câteva minute și adăugați mărarul tocat. Această minunată ciorbiță se servește, potrivit tradiției, mai ales de sărbătoarea sfintei Marii.

Istoria storceagului

În perioada de după cel de-al doilea Război Mondial, pescarii erau obligați să dea statului toți peștii mari, aceștia putând păstrând doar capturile mici cu care să-și hrănească familia. Printre aceștia se numărau și sturioni mici, care în limba ucraineană se numesc „starceak“. Gospodinele îi fierbeau atunci în oale mari, alături de legume din grădinile proprii și zer de lapte. Indiferent că o faceți ca în trecut sau folosiți rețeta îmbunătățită, această ciorbă va avea același gust delicios.

Sursă foto: click

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre