Simona Ionescu / Redactor Șef

Vă e poftă de o ciorbă cum făcea bunica? Încercați o rețetă de fasole oltenească, veche de peste 100 de ani

Vă e poftă de o ciorbă cum făcea bunica? Încercați o rețetă de fasole oltenească, veche de peste 100 de ani
Nu există român care să nu iubească ciorba de fasole uscată. Încercați o rețetă veche de peste de 100 de ani și veți reuși să faceți ceva cu totul și cu totul deosebit.

Cele mai bune ciorbe din lume le-au făcut dintotdeauna bunicile noastre. Ce spuneți de o rețetă de fasole oltenească, cunoscută ca și „cireșească”? Încercați și veți vedea diferența.

Vă e poftă de o ciorbă cum făcea bunica? Încercați o rețetă de fasole oltenească, veche de peste 100 de ani

Dacă vă lasă gura apă doar când vă gândiți la o farfurie cu ciorbă de fasole, aveți acum posibilitatea să gătiți ceva cu adevărat senzațional. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g fasole, 5 litri apă, 2 cepe mari, 1 căpățână de usturoi, 50 ml ulei, 1 morcov de mărime medie sau 2 mai mici, 1 ardei gras sau un gogoșar, 1 linguriță cu oțet, 1 roșie mai mare, 1 lingură cu cimbră uscat, leuștean verde și mărar, câte o linguriță din fiecare, sare și piper.

Mod de preparare

Pentru început, spălați fasolea în câteva ape și puneți la înmuiat de pe o zi pe alta. Scurgeți apoi apa și puneți la fiert în cinci litri de apă curată.

Lăsați la fiert pentru un sfert de oră. Aruncați apa și puneți din nou la fiert. Curățați și tăiați ceapa, morcovii, zdrobiți câțiva căței de usturoi și adăugați în oala cu fasole.

Curățați ardeiul de semințe și tocați foarte mărunt, apoi puneți în oală, adăugând și puțin cimbru. Când apa din oală scade la jumătate adăugați apă fiartă. Tocați două cepe și căliți puțin ceapă până devine galbenă, dar fiți atenți să nu o ardeți. Adăugați și câțiva căței de usturoi tăiat mărunt și mai căliți câteva minute, apoi adăugați și roșia, de asemenea tocată mărunt.

Puneți sare și piper după gust. Când compoziția aceasta a scăzut turnați în oala în care fasolea fierbe. Atenție! Trebuie pus doar după ce fasolea este fiartă. Puneți și puțin oțet și mai lăsați să fiarbă zece minute. Luați oala de pe foc și adăugați mărarul și leușteanul tocate mărunt și câțiva căței de usturoi. Puneți puțin capacul pentru a se întrepătrunde aromele. Ciorba se poate servi și caldă și rece alături de murături sau salate de vară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre