Simona Ionescu / Redactor Șef

Tendințe nutriționale în 2024, trenduri în alimentație: diete pe bază de plante și alte variante speciale

Tendințe nutriționale în 2024, trenduri în alimentație: diete pe bază de plante și alte variante speciale
Alegerile alimentare par să aibă o importanță majoră asupra stării de sănătate a oamenilor, arată numeroase studii și cercetări realizate de specialiști în nutriție. În același timp, opțiunile de acest tip au legătură în lumea modernă cu elemente legate de etică și alte credințe personale, preferințe care merg dincolo de zona de sănătate.

Tradițiile încă au un impact cultural semnificativ, dar lumea se transformă și noile generații țin cont inclusiv de etică, de exemplu impactul asupra mediului înconjurător și asupra animalelor eventual exploatate în agricultură.

Tendințe nutriționale în 2024

Noile trenduri legate de sănătate și nu numai schimbă puternic peisajul nutriției. În țările dezvoltate, opțiunile de tip fast-food sunt reevaluate de consumatori, dar acestea reprezintă în continuare un segment major pe piața de alimentație publică. Conform statisticilor, o parte semnificativă a populației adulte se confruntă cu probleme legate de obezitate sau supraponderabilitate.Schimbări în obiceiurile de consum alimentar

În acest context, alimentația pe bază de plante capătă tot mai mult teren. Opțiunile plant-based au un impact major în societate, producătorii fiind încurajați de către consumatori să vină cu rețete schimbate, alternative la cele clasice. Până și rețele celebre de fast-food precum McDonalds, KFC sau Burger King au testat sau includ în oferta lor comercială produse vegane sau pe bază de proteine din plante, în locul celor cu proteină animală.

Diete pe bază de plante

De asemenea, în supermarketuri și supermarketuri sunt disponibile tot mai multe alimente vegetariene și vegane, cu impact favorabil în zona de sustenabilitate – diminuarea poluării asupra mediului înconjurător. Conform multor voci, pe măsură ce realitățile dure ale schimbărilor climatice devin evidente în jurul nostru, consumul alimentar durabil (de exemplu reducerea consumului de carne și alte proteine animale) este foarte relevant.

Pe platforma de streaming Netflix au fost publicate în ultimii ani mai multe documentare realizate în unele cazuri de persoane celebre, care prezintă o altă viziune asupra legăturii dintre alimentație și sănătate. Sunt recomandate în acele producții, pe baza unor studii și analize, variantele plant-based, considerate a fi avantajoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru planetă.

Empatia față de animale, prin evitarea cruzimii existente în lanțul agricol tradițional, joacă un rol important în tot acest ansamblu. Printre cele mai cunoscute astfel de documentare menționăm titlurile Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014), What the Health (2017), Forks Over Knives (2011), Dominion (2018). Multe alte astfel de producții pot fi găsite online, pe platforme de streaming video.

Sportivi care dau trendul în alimentația vegană

Un documentar aparte este cel intitulat The Game Changers, lansat în anul 2018, considerat un adevărat fenomen în lumea sportului. Practic, se face legătura dintre performanța sportivilor de top și dieta plant-based. Aparent, tot mai mulți sportivi aleg alimentația vegană, considerând că aceasta le aduce beneficii clare pentru reușitele în competiții profesionale.

Printre foștii și actualii sportivi vegani putem menționa nume precum Novak Djokovic, Serena Williams și Venus Williams (tenis), Chris Smalling (fotbal), Arnold Schwarzenegger și Patrik Bouboumian (culturism), Scott Jurek și Morgan Mitchell (atletism), Hannah Teter (snowboard), Nate Diaz (arte marțiale) sau Lewis Hamilton, celebrul pilot britanic de Formula 1.

Există chiar și jocuri cu tematică vegană. Un titlu inedit este slotul online „Vegan vs. Vampires”, lansat de G. Games în 2020. Acest slot plin de farmec aruncă o privire ironică într-o lume în care dietele vegane și vampirii nu sunt, în mod obișnuit, asociate. Pe lângă tematica inedită, slotul a fost apreciat de fani și pentru funcțiile speciale Bonus Wheel, Free Spins și Bonus Game.

Alte variante speciale

Boom-ul din sectorul dietei pe bază de plante este bazat așadar pe argumente legate de sănătate, protecție a mediului înconjurător și etică în relația cu animalele. O nișă aparte este cea cu produse fără gluten sau fără alți alergeni. Astfel de variante alimentare constituie chiar game largi de produse în unele rețele alimentare, chiar și în țara noastră.

În paralel, noile tendințe alimentare includ produsele bogate în pro-biotice (pentru sănătatea intestinală) și alimentele bogate în proteine, special dedicate celor care depun efort fizic deosebit (sportivi profesioniști și amatori).

De asemenea, creșterea gradului de conștientizare a implicațiilor negative pentru sănătate ale alimentelor bogate în zahăr și sare determină interes crescut spre produsele care nu conțin astfel de ingrediente sau le includ în cantități cât mai reduse.

Legislația din multe state, chiar și în România, susține reducerea consumului de zahăr. Spre exemplu, de la 1 ianuarie 2024, în țara noastră a crescut nivelul TVA (de la 9% la 19%) pentru produsele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Înainte de a face alegeri cu impact asupra sănătății, este recomandat ca fiecare să se informeze adecvat din surse de încredere, inclusiv să consulte un medic de specialitate, pentru un plan nutrițional dedicat. Datele prezentate în prezentul articol nu conțin sfaturi nutriționale, având pur rol informativ.

Sursa foto – canva.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre