Simona Ionescu / Redactor Șef

Tort „Lemne sub zăpadă”, un desert special de sezon – Super rețetă

Tort „Lemne sub zăpadă”, un desert special de sezon – Super rețetă
În România a nins cam peste tot, iar peisajul hibernal ne duce pe toți cu gândul mai ales la copilărie, când ieșeam să ne jucăm în zăpadă. Dar cum ar fi să punem anotimpul alb în farfurie? Sau măcar o amintire din el? Una de la bunici, lemnele pentru foc acoperite cu un strat de omăt. Tortul cu fructe congelate „Lemne sub zăpadă” este chiar un desert special de sezon.

Pentru a prepara acest tort, care arată exact cum îi e numele, „Lemne sub zăpadă”, avem nevoie de câteva ingrediente, deloc sofisticate. Puteți folosi orice fel de fructe congelate aveți stocate de peste vară. Combinația ideală este cu vișine, dar la fel de gustoase vor fi orice alte fructe. Rezultatul este o combinație specială de texturi (de la blatul crocant la fructele zemoase și până la pufoșenia „zăpezii” de frișcă ce înconjoară prăjitura), dar și de gusturi. Aromele dulci-acrișoare ale fructelor se potențează alături de frișcă și ciocolată.

Ingrediente pentru un tort mare „Lemne sub zăpadă”

Pentru 15 „lemne”: 

– 350 g făină 

– 200 g unt înghețat 

– 200 g smântână 

– 1/4 linguriță sare 

– 900 g vișine (sau alte fructe congelate)

– 3 linguri zahăr 

– 1 lingură amidon (sau făină, dacă nu aveți) 

Pentru „zăpadă”: 

– 300 g frișcă 

– 300 g smântână (sau cremă de brânză) 

– 150 g zahăr pudră 

– esență de vanilie 

– ciocolată neagră pentru decor

Mod de preparare

Radeți untul înghețat peste făină, amestecând din când în când. Adăugați sarea, smântâna și frământați un aluat. Când vedeți că aluatul se adună într-o bilă și nu se mai lipește de mâini, înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la rece 1-2 ore. 

Dezghețați vișinele (sau alte fructe congelate), scurgeți sucul și adăugați zahărul și amidonul (sau făina). 

Împărțiți aluatul în 15 părți egale, formați biluțe și puneți-le înapoi în frigider. Fiecare biluță se scoate din frigider, se întinde într-un dreptunghi mai lung (ca în video). Se umple fiecare cu fructe și se rulează, formând tuburi. Acestea vor fi „lemnele” prăjiturii. Atenție să le închideți în capete, pentru a evita scurgerile de suc din fructe. Coaceți 25 de minute la 190 de grade. Lăsați-le apoi să se răcească. 

Pentru cremă, bateți frișca rece până face vârfuri ferme, adăugați zahărul pudră, smântâna (sau crema de brânză), vanilia și bateți alte câteva minute până amestecul devine pufos. 

Formați tortul. În bază așezați 5 „lemne”, apoi ungeți cu cremă, așezați alte patru tuburi, puneți din nou cremă și continuați, descrescând numărul până ce în vârf mai aveți un singur „lemn” de pus. Acoperiți întreaga construcție cu frișcă și dați la frigider. Înainte de a servi tortul „Lemne sub zădadă”, decorați cu ciocolată neagră rasă.

Sursa. Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri