Tortul „Smântânel” arartă spectaculos şi se face uşor, fără coacere: trebuie doar să așteptați stabilizarea cremei.
Tortul „Smântânel”, fără coacere
Poţi mânca o felie de tort chiar dacă nu e o zi festivă. Iată o reţetă uşor de făcut, găsită pe retete-usoare.eu. Arată spectaculos.
- 300 g de biscuiți de ciocolată (tip „Petit Beurre);
- 120 g de unt;
- 1-2 linguri de lapte.
Ingrediente pentru cremă
- 400 g de smântână fermentată;
- 2 ouă;
- 150 g de zahăr (7.5 linguri rase);
- 50 g de făină (2.5 linguri rase);
- 10 g de zahăr vanilat (2 lingurițe);
- 100 g de unt moale.
Din aceste ingrediente veți obține un tort cu diametrul de 18 cm, înălțimea de 6 cm și greutatea de 1,260 de grame.
- Pregătiți crema: amestecați zahărul și făina într-o crăticioară cu fundul gros.
- Adăugați ouăle. Amestecați cu telul până la omogenizare.
- Adăugați smântâna fermentată. Amestecați foarte bine.
- Încălziți crema pe foc moderat, amestecând continuu cu spatula. După ce va începe să se îngroașe, schimbați spatula pe tel și reduceți focul până la minim. Fierbeți crema timp de 1-2 minute din momentul apariției primelor bule de clocotire. Ea trebuie să aibă consistența pudingului.
- Puneți crăticioara cu crema fierbinte într-un vas cu apă rece. Amestecându-o continuu, răciți-o până la temperatura camerei. Apoi acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Puneți-o deoparte.
- Pregătiți blatul: măcinați biscuiții cu ajutorul blenderului sau sucitorului. Puneți-i într-un bol adânc.
- Adăugați untul topit. Amestecați foarte bine. Compoziția rezultată trebuie să-și mențină forma, când este presată, dar și să se sfărâme repede. Dacă nu-și menține bine forma, mai adăugați 1-2 linguri de lapte în ea.
- Divizați compoziția de biscuiți în 2 părți inegale: 1/3 (pentru decor) și 2/3 (pentru blat).
- Așezați un inel cu diametrul de 18 cm, tapetat cu folie acetat, pe un platou. Răspândiți uniform partea mai mare de compoziție de biscuiți în interiorul lui, acoperindu-i puțin și pereții. Presați-o bine cu lingura și paharul.
- Continuați prepararea cremei: bateți untul moale (la temperatura camerei) și zahărul vanilat cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 3-4 minute, până se vor transforma într-o compoziția pufoasă și albicioasă.
- Bateți puțin crema fiartă (la temperatura camerei) cu mixerul, ca să devină mai pufoasă. Apoi adăugați-o treptat (în 2 etape) în untul bătut, mixând de fiecare dată până la omogenizare (la viteză mare).
- Transferați crema pe blatul din tavă. Răspândiți-o uniform.
- Apoi presărați marginile ei cu o parte din restul compoziției de biscuiți, ca să umpleți spațiul rămas între ea și pereții inelului. Presați-o ușor, ca să o lipiți de cremă.
- Presărați suprafața cremei cu biscuiții rămași.
- Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte.
- Apoi îndepărtați inelul și folia din jurul lui. Gata!
Sursa şi foto: retete-usoare.eu