Simona Ionescu / Redactor Șef

Trucul secret al unui chef cu stea Michelin pentru omleta perfectă: „Majoritatea o fac greșit”

Trucul secret al unui chef cu stea Michelin pentru omleta perfectă: „Majoritatea o fac greșit”
Cine spune că o omletă așa cum scrie la carte e ușor de făcut, se înșeală. Se fac multe greșeli, de aceea un chef cu stea Michelin a dezvăluit trucul care face acest produs perfect.

Visați la o omletă pufoasă, cremoasă, ireproșabilă, care să transforme micul dejun într-un răsfăț? Dacă veți ține cont de sfaturile chefului Paul Foster, veți fi la înălțime.

Un studiu recent al British Lion Eggs a desemnat omleta cel mai popular mic dejun al anului 2025, dar peste jumătate dintre respondenți recunosc că eșuează lamentabil: tigăi arse, ouă uscate sau pliate greșit.

Paul Foster, proprietarul fostului restaurant Salt din Stratford-upon-Avon, premiat cu o stea Michelin în 2018, a dezvăluit câteva trucuri simple, dar care fac diferența într-un clip devenit viral pe YouTube.

Cum obțineți omleta la care visați

„Nu e magie, ci tehnică – și majoritatea o greșesc la pașii de bază. Numărul ideal este trei ouă. Două nu ajung, iar patru sunt prea multe. Amestecă-le ușor, doar până se combină.

Dacă le bați prea tare, devin spumoase și adaugi prea mult aer, ceea ce înseamnă că textura finală va fi afectată”, a declarat acesta, într-un interviu pentru Daily Mail.

Când se adaugă seara în omletă

O altă greșeală pe care o semnalează cheful se referă la sare care, spune acesta trebuie pusă în omletă înainte ca aceasta să fie gătită.

„Sarea descompune proteinele din ou și îi schimbă textura dacă o pui prea devreme. Presar-o chiar înainte de a turna compoziția în tigaie”, susține Paul Foster.

Temperatura, cheia anti arsură

Trucul secret al unui chef cu stea Michelin pentru omleta perfectă: „Majoritatea o fac greșit”
Omleta cu brânză, perfectă pentru o dimineață de vis. Sursă foto: sugarfreelondoner.com

Pentru că temperatura contează mai mult decât credem, bucătarul recomandă să fie utilizată o tigaie antiaderentă de 15-20 cm pentru o porție. Aceasta se va încălzi la foc mediu-înalt și se adaugă un cub de unt. Pentru ca untul să nu se ardă, e bine să stropiți extra, cu un strop de ulei.

„Dacă doar se topește, e prea rece, dacă se rumenește imediat, e prea fierbinte.

Redu focul treptat pe măsură ce omleta se leagă. Dacă untul foamează fără culoare, ai temperatură perfectă”, recomandă acesta. În cazul în care focul este prea mare, atunci ouăle se vor lipi, iar omleta nu va mai fi cea dorită.

Ce să faceți ca să evitați ruperea omletei

De asemenea, Foster a dezvăluit și trucul pentru care omleta să nu se rupă. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați amestecul să se așeze timp de 10-15 secunde, apoi să-l pliați cu o spatulă.

„Nu-l întoarce. Omleta trebuie să fie legată, dar ușor moale deasupra. Pliaz-o în treimi și răstoarn-o pe farfurie cu linia dedesubt. Iar dacă nu te simți sigur, servește-o deschisă mai bine elegantă decât sfâșiată”, a glumit cheful.

Umplutura care face omleta magică

Umplutura face diferența la o omletă, iar dacă doriți să folosiți brânză, e important să folosiți o răzătoare fină pentru a distribui uniform. Pentru a evita ca omleta să se crape, adăugați brânzala final, chiar înainte de pliere.

„Un cub mic de unt frecat pe deasupra oferă un luciu frumos și o textură cremoasă”, a mai spus celebrul bucătar. Pentru un plus de gust, folosiți cu încredere și coajă de lămâie, chipsuri crocante sau pesmet panko ușor prăjit.

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri