Trucuri de la bucătari pentru cel mai bun grătar de fripturi, pește sau legume

Fripturi, pește sau legume la grătar alături de prieteni? Sună foarte bine, dar pentru a avea o experiență memorabilă, aceste trucuri de la bucătari sunt tot ce aveți nevoie pentru un preparat perfect.
Un grătar curat este esențial pentru a evita gustul ars și pentru a preveni lipirea cărnii. Înainte de gătire, se încălzește grătarul timp de 10-15 minute pentru a arde eventualele resturi, apoi se curăță cu o perie de sârmă. Ungeți cu ulei folosind o pensulă. Un truc extraordinar este să ungeți grătarul și cu o jumătate de ceapă. Sucul acestei legume creează o peliculă antiaderentă.
Pentru un gust autentic, combinați lemne și cărbuni. Atenție! Jarul este perfect atunci când cărbunii sunt acoperiți de un strat gri și nu se poate ține mâna deasupra grătarului mai mult de 3-4 secunde. Nu puneți carnea pe flăcări, pentru că se va arde la exterior și va fi crudă la interior și trebuie să aveți la îndemână un pulverizator cu apă.
Alegeți carne proaspătă, doar din surse de încredere, cu un conținut moderat de grăsime pentru a avea suculență. Carnea slabă este mai sănătoasă, dar poate deveni uscată. O carne marinată este pe cât de gustoasă, pe atât de fragedă.
Lăsați la marinat în jur de două ore, sau cel mai bine peste noapte, în frigider. Puneți la marinat în ulei de măsline, usturoi, ierburi aromatice (rozmarin, cimbru), sare, piper și zeamă de lămâie. Nu puneți pe grătar carnea imediat ce ați scos-o din frigider, ci lăsați puțin la temperatura camerei. Carnea tăiată mai subțire se va găti mai rapid și uniform.
Începeți grătarul cu vita, urmată de porc, pui, cârnați, mici și frigărui. Vita și porcul, care necesită mai mult timp, se așază în centrul grătarului, unde temperatura este mai mare, în timp ce puiul sau peștele se gătesc pe margini.
Un truc mai puțin obișnuit pentru a adăuga umiditate, rezultând o textură suculentă este să puneți un cub de gheață peste carne. Pentru a preveni uscarea cărnii, puneți sare la final.
Vinetele, dovleceii, ardeii sau roșiile sunt gata în 10 minute. Înainte de a le pune pe grătar, ungeți legumele cu ulei de măsline și asezonați cu sare și piper.
Folosiți bețe separate pentru legume și carne, pentru că legumele se gătesc mai rapid. În cazul peștelui, ungeți cu ulei și gătiți 8-10 minute pe centimetru de grosime, întorcându-l o singură dată cu o spatulă. Evitați gătirea excesivă, care usucă peștele. După gătire, lasă carnea să se odihnească într-un vas acoperit timp de 5-10 minute.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook