În urmă cu trei ani, făcea ocolul lumii ştirea despre Dr. Adrian Bot, românul care a descoperit leacul pentru cancer. Mai precis era vorba despre descoperirea uneia dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. Potretul doctorului Adrian Bot a fost afişat în Time Square din New York, după ce terapia cu celule îmbunătăţite genetic a trecut de toate testele FDA (Food and Drug Administration – autoritatea de control al alimentelor din medicamentelor din SUA).
Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi doctor în medicină şi ştiinţe biomedicale la New York University – Mount Sinai School of Medicine, dr. Adrian Bot a primit, în noiembrie 2018, prestigiosul premiu Galien, echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie, în America.
Cine este dr. Adrian Bot și de unde a plecat el să cucerească America
Ca să ajungă așa departe, la propriu și la figurat, a plecat dintr-o comună din Banat. Dr. Adrian Bot s-a născut în Teregova, județul Caraș Severin, în 1968. A urmat apoi Liceul Matematică Fizică Informatică Timișoara. De aici a ajuns olimpic internațional la Fizică și a obținut locul II la Olimpiada de la Londra în 1986. După ce a absolvit Medicina la Timișoara a ajuns, în 1994, în America. Aici și-a făcut doctoratul.
CV-ul care a urmat acestui moment e impresionat. Bănățeanul a fost cercetător științific la Scripps Research Institute, La Jolla California între 1998 – 2000, apoi cercetător științific și director de laborator la Alliance Pharmaceutical Corp, până în 2002. Ulterior, până în 2011 a fost director, senior director și apoi vicepreședinte Cercetare și Dezvoltare la MannKid Corporation, Valencia California. Din 2017 deține funcția de Chief Scientific Officer și apoi vicepreședinte Cercetare și Dezvoltare (Translational Medicine) la Kite Pharma, Kite, a Gilead Company.
Dr. Adrian Bot crede în şansele unui tratamentul „complet“ al cancerului
Dr. Adrian Bot, Românul care a descoperit leacul pentru cancer, are mai multe brevete de invenție în domeniul vaccinării genetice (boli infecțioase, autoimmunitate, boli canceroase). Specialistul consideră că proiectul său cel mai important este cel legat de tratarea și prevenția cancerului. Reprogramarea sistemului imunitar la nivel genetic pentru a preveni infecții virale sau a trata boli autoimmune și canceroase.
„Proiectul cel mai avansat a rezultat în dezvoltarea și aprobarea în US (2017) și EU (2018) a primului tratament de acest tip în limfomul malign. Acest tip de tratament este acum parte din terapia standard. Proiecte asemănătoare pentru alte indicații medicale sunt în stadii diferite de cercetare și dezvoltare“, a explicat Adrian Bot într-un interviu.
Ce este imunoterapia
„Categoria terapiei pe care o numim „immunotherapy“ oferă în principiu posibilitatea de a crea contextul necesar pentru eliminarea ultimei celule canceroase din corp, în cadrul unui proces malign bine definit. Acest lucru pentru că celulele imune au capacitatea de a circula în organism şi de a recunoaşte şi elimina celule străine sau bolnave.
Aici intervine însă şi problema: un proces canceros trebuie cunoscut la nivel molecular suficient pentru a folosi informaţia şi a echipa sau programa sistemul imunitar în aşa fel încît celulele imune să îşi facă treaba cu eficienţă. Fiecare tip de cancer şi chiar fiecare pacient trebuie analizat şi terapia personalizată”, a explicat cercetătorul într-o altă intervenție în presă.
Tratament „viu” pentru cancer
Acesta a explicat că terapia pe care a pus-o la punct alături de echipa sa este, în fapt, un tratament „viu“. Mai precis, o celulă imună e reprogramată genetic pentru a recunoaşte o celulă canceroasă şi a o elimina. Acest lucru e capabil să afecteze procesul tumoral. Iar în cazul în care toate celulele tumorale prezintă antigenul corespunzător, toate aceste celule canceroase pot fi eliminate. Acest lucru duce la remisiunea completă a cancerului.
Doctorul spune că, în viitor, fiecare tip de cancer va beneficia de un mod specific de programare a celulelor imunitare, cu receptori specifici şi protocoale specifice. „În opinia mea, următorul deceniu va fi cel al luptei cu succes împotriva cancerului. La început, cancerul de sânge, apoi tumorile solide. Acest progres va fi facilitat de diagnosticarea multor forme de cancer în stadii incipiente.
Ca specie, am ajuns deja la punctul de inflexiune în istorie, să putem modifica la nivel genetic celulele noastre, să le reintroducem în organism, ca parte integrantă a sistemului imunitar. Vorbim de programarea genetică a sistemului imun. Adică modificarea voită a genelor. Era „intelligent design“ a început cu sistemul imun şi nu se va opri niciodată”, a mai declarat cercetătorul pentru Adevărul.
Și soția doctorului Adrian Bot, Simona, activează tot în domeniul medical. Cei doi soți sunt implicați și într-o fundație caritabilă, Blue Heron, care acordă ajutor copiilor abandonați din România.
Sursa foto: Facebook, Pro TV
Povestea inelului cu care se tot logodește Bodi
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook