Simona Ionescu / Redactor Șef

Dulceaţă de roşii. Rețetă de sezon

Dulceaţă de roşii. Rețetă de sezon
Nu se știe cui i-a veni ideea să facă dulceață și din roșii. Însă vestea s-a răspândit și sunt tot mai multe gospodine care fac delicioasa rețetă pentru iarnă.

Această minunată dulceață de roșii se poate face atât din roșii cherry, cât și din roșii mai mari, dar mai cărnoase. Poate fi și picantă, dacă așa vă place.

Dulceaţă de roşii. Rețeta de sezon

Dacă nu ați încercat încă să faceți dulceață de roșii, să știți că merită. Va adduce un gust fin măncărurilor și un lus de vitamine. Mai ales în timpul iernii.

Ingrediente

  • coajă de portocală sau de lămâie
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • zeama de la o lămâie
  • 750 ml apă
  • 1 kg zahăr
  • 1 kg roşii

Mod de preparare

  • Se curăţă roşiile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Separat, se pune într-o cratiţă apă la fiert, iar când a dat în clocot se introduc roşiile, timp de 5 minute.
  • Se scot apoi şi se răcesc sub un jet de apă rece, după care se curăţă pe rând de pieliţe.
  • Fiecare roşie în parte se taie la capătul dinspre codiţă şi se curăţă de seminţe cu un ac. Procedeul se face cu mare grijă, deoarece roşia trebuie să rămână întreagă.
  • Se lasă apoi roşiile la scurs într-o strecurătoare.
  • Coaja de portocală sau coaja de lămâie se taie în bucăţele mici. În fiecare roşie se introduce apoi câte o bucăţică de coajă de portocală sau de lămâie, în funcţie de preferinţe.
  • Se pune într-o cratiţă zahărul şi apa şi se fierbe la foc mic până când se obţine un sirop. Roşiile gata pregătite se introduc apoi în acest sirop.
  • Se ia vasul de pe foc şi se lasă timp de 30 de minute, apoi se conti­nuă fierberea încă 10 minute.
  • Se retrage din nou vasul de pe foc şi se lasă deoparte timp de 4 ore, pentru ca roşiile să se îmbibe bine cu sirop. Se pune din nou vasul pe foc, până când se leagă siropul, iar roşiile capătă o culoare uşor trans­parentă.
  • Cu 5 minute înainte de a se lua vasul de pe foc, trebuie să se adauge zeama de lămâie şi zahărul vanilat.
  • Dulceaţa este bine să se lase la răcit în vasul în care a fiert. După ce a ajuns la temperatura camerei, se toarnă în borcane, care se închid apoi ermetic şi se lasă la păstrat pentru iarnă în cămară sau în beci, în funcţie de spaţiul pe care îl aveţi.

Pentru mesaje, informații și fotografii puteți să ne scrieți pe adresa redactie@retetesivedere.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre