Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei

Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei
Sora sa, Eliza Leonida Zamfirescu, a fost prima femeie inginer din Europa, iar fratele, Dimitrie Leonida, un apreciat om de ştiinţă, numele său fiind purtat astăzi de Muzeul Tehnic din Capitală. Ce a reușit să facă pentru omenire medicul Adela Leonida Paul.

În timpul carierei a făcut nu mai puțin de 8000 de operații oftalmologice, ba chiar a fost și medicul oftalmolog al Casei Regale a României. Povestea medicului Adela Leonida Paul.

Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei

Povestea Adelei Leonida Paul, medic oftalmolog al Casei Regale e pe cât de frumoasă, pe atât de tristă. Și asta pentru că unul dintre marile genii ale României a plecat dintre noi la o vârstă mult prea fragedă. Doar 38 de ani… Deși se cunosc foarte puține lucruri despre ea, Adela Leonida Paul a fost una dintre cele mai luminate minți pe care le-a avut vreodată România. Și primul specialist român care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei.

Cooptată din timpul facultății de marele savant Stănculescu

Adela Leonida Paul a văzut lumina zilei în aprilie 1890, tatăl său fiind un excepțional ofițer de carieră și totodată inventator, perfecționând tehnica militară a armatei române. Pe de altă parte, mama, a fost fiica unui cunoscut inginer francez. Chiar dacă a trăit într-o lume a bărbaților, aceasta a devenit unul dintre cei mai importanți medici oftalmologi pe care i-a avut vreodată România.

Despre harul său s-a aflat din timpul facultății, motiv pentru care a fost cooptată încă din timpul facultății la clinica unei somități în domeniu, profesorul Stănculescu.

A învățat tehnicile chirurgicale de la vestitul medic francez Dantrelle

Adela a lucrat la Spitalul de ochi din Iași, care a devenit spital de război, unde a învățat tehnicile chirurgicale de la renumitul doctor francez Dantrelle. La puțin timp după ce războiul s-a încheiat, aceasta și-a luat doctoratul în medicină. În 1918 a întâlnit-o pentru prima dată pe Regina Maria pe care ulterior a și operat-o de cataractă.

Când nimeni nu s-a așteptat, Adela Leonida s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de o operație la ficat. Intervenția chirurgicală nu a reușit, au urmat complicațiile, iar tânăra a trecut la cele veșnice. În toată cariera sa, medicul a reușit să facă 8000 de operații.

Sursă foto: adevarul