Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Cristoiu despre cei 30.000 de euro dați președintei Republica Moldova de primarul Fritz. Premiu sau mită?

Ion Cristoiu despre cei 30.000 de euro dați președintei Republica Moldova de primarul Fritz. Premiu sau mită?
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost premiată de Dominic Fritz, primarul Timișoarei, cu 30 000 de euro. Ion Cristoiu a avut un comentariu acid despre acești bani dați președintei de la Chișinău de primarul Fritz. Premiu sau mită?

În rubrica sa de fiecare seară intitulată Jurnalul meu video, Ion Cristoiu a analizat această premiere de la Timișoara, pe care o consideră o „afacere cu iz penal”.

Iată care sunt principalele concluzii ale jurnalistului:

-Premiile în bani sună așa ca la curve.

-Să obții sponsorizări este greu, trebuie să le oferi ceva bandiților.

Dacă cel care cere e primar, ca la Timișoara, hopa!

-Dominic Fritz a anunțat, anul trecut, că înființează un premiu, „Timișoara pentru valori europene”. În hotărârea Consiliului Local s-a făcut o șmecherie. Primarul a înființat o ONG paravan, că așa fac toți, care urma să se ocupe de strângerea de bani de la sponsori.

Dacă sună în numele primarului, obțin bani.

În consecință, acești 30 000 de euro au fost strânși de la companii, nu se știe care, primarul refuză să le dea numele. Sunt toate din Timișoara, dependente de primar. Nu am nicio îndoială că domnul Dominic Fritz este cinstea întruchipată, el e cinstit. Dar nimeni nu-ți dă 30 de mii de euro dacă nu crede că obține ceva de la tine.

-În hotărârea dată de consiliu, nu s-a spus nimic de bani, iar Dominic Fritz refuză să dea vreo lămurire. Dacă era altcineva în locul lui, ar fi fost proteste. USR ar fi reclamat la Comisia Europeană.

-DNA, dacă ar fi o instituție neangajată politic, s-ar autosesiza.

-Pe de altă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este întruchiparea cinstei. Ea a luat 30 000 de euro fără să clipească.

Motivul pentru care a luat ea premiul intră în fișa postului, pentru asta a fost aleasă. Normal era să i se dea o statuetă.

-În Moldova a ieșit scandal. „Potrivit legislației, din câte am răsfoit eu, acest lucru nu este permis. Un demnitar nu poate primi bani. Nici măcar nu pot fi catalogați banii ca și cadou. Cadourile se declară, dar banii sunt excluși din această ecuație”, a spus deputata PAS, Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului.

-Au spus clar că în Republica Moldova, legea interzice să iei bani.

-Ce a făcut ea, Maia Sandu? A făcut o adresă la Centrul Național Anticorupție să întrebe dacă este sau nu corupție.

(Preluare de pe cristoiublog.ro)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre