El a fost cel mai viclean mafiot din istorie. Nașul Cosa Nostra a avut cea mai ciudată strategie de a păcăli poliția

El a fost cel mai viclean mafiot din istorie. Nașul Cosa Nostra a avut cea mai ciudată strategie de a păcăli poliția
Cu FBI-ul suflându-le în ceafă, ori alte forme de autorități, mafioții au fost inventivi de-a lungul vremii în a-și acoperi urmele. Totodată, doar unul a rămas în istorie ca fiind cel mai inteligent și viclean naș din istorie. Povestea pare fantastică, dar e cât se poate se reală.

Vincent Gigante a fost nașul mafiei Genovese, grupare fondată de familia Genovese, din 1981 până în 2005. Gigante este considerat oficial cel mai influent naș din istoria Cosa Nostra. Don Gigante s-a prefăcut timp de 30 de ani că este bolnav mintal pentru a îndepărta forțele de ordine de pe urmele sale.

Ce făcea Don-ul pentru a convinge autoritățile că e sărit de pe fix

Nașul mafiei era văzut în mod frecvent plimbându-se prin cartierul său din Greenwich Village în pijamale, halat de baie și papuci.

Pentru a vine mai bine povestea, mai mormăia în mod neinteligibil pentru el însuși. Mai mult, dădea senzația că e atât de redus mintal încât singurul lucru pe care putea să-l facă de unul singur era să se joace jocuri de cărți, destinate copiilor.

Când poliția vizita familia Genovese, avocații și rudele sale susțineau cu tărie că „Nașul” era retardat mintal, slab de minte, și că avea un IQ cuprins între 69 și 72.

Planul perfect, distrus de un om din interior

Din păcate, actoria mafiotului a fost spulberată de persoane din interior. Cineva a informat atunci FBI-ul că Gigante era de fapt nașul celei mai bogate și mai puternice familii criminale din țară și una dintre cele mai importante figuri ale mafiei din New York. Evident, și că nebunia lui e doar o prefăcătorie.

S-a prezentat la tribunal în pijamale

Don Gigante nu s-a lăsat intimidat. Capul mafiei a mers cu povestea sa până la capăt și a făcut un adevărat spectacol în sala de judecată. S-a prezentat în fața instanței îmbrăcat în pijamale, dar și cu un vraf de acte medicale care susțineau că a fost internat la psihiatrie de 28 de ori pentru halucinații și „demență bazată pe leziuni cerebrale organice”. Actele erau parafate de medici psihiatri care, mai mult ca sigur, au fost constrânți să le emită deși erau falsuri.

Mai mult, gestul care i-a șocat chiar și pe cei din întreaga Cosa Nostra a fost atunci când John Gotti, rivalul său, a declarat că Vincent Gigante „e nebun ca o vulpe”. Exprimarea are sensul de „nebun de legat”.

În 2003, lui Gigante i s-a oferit un fel de înțelegere și a recunoscut că „slăbiciunea sa mintală” a fost o actorie pentru a întârzia procesul său pentru escrocherie. Gigante a murit în închisoare în 2005 .

Avocatul său a spus, la aflarea veștii morții, că „era bătrân și a obosit la un moment dat. Prea bătrân pentru a continua să lupte”.

Date despre cel mai șiret mafiot din istorie

Vincent Louis Gigante, cunoscut și sub numele de „the Chin” (lb. eng. Bărbia), a fost un gangster american care a ocupat funcția de don al familiei Genovese din New York City din 1981 până în 2005.
Anul nașterii: 28 martie 1928, New York
Filme biografice: Martor contra Mafiei
Soție: Olympia Grippa (căs. 1950–2005)

Recomandarile noastre