Simona Ionescu / Redactor Șef

Este prezent în aproape tot ce mâncați, dar este cel mai nociv din lume. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Este prezent în aproape tot ce mâncați, dar este cel mai nociv din lume. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Ca toate uleiurile vegetale, nu conține colesterol, însă nu v-ați fi gândit niciodată cât de dăunător poate fi pentru sănătate.

Cu siguranță, nu există persoană care să nu-l fi consumat, fără să știe cât de dăunător poate fi.

Este prezent în aproape tot ce mâncați, dar este cel mai nociv din lume. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Oamenii de știință spun că îl găsim în aproape toate alimentele pe care le consumăm, de la pâine, la ciocolată, pizza și chiar și supă. De altfel, se estimează că acesta se află în aproape jumătate din produsele pe care orice persoană le cumpără din supermarket. La prima vedere, e excelent, însă puțini sunt cei care știu cât de periculos poate fi uleiul de palmier. Mai mult, potrivit informațiilor oferite de BBC modul în care acesta este produs afectează și aerul dar și animalele sălbatice.

Se găsește și în produsele cosmetice

Potrivit unei directive din anul 2014 a Uniunii Europene, toți producătorii aveau obligația să spună care sunt produsele în care este folosit uleiul de palmier. Din păcate însă, nimeni nu a precizat că uleiul de palmier se găsește și în industria produselor cosmetice. Și asta, de la rujuri la șampoane.

De ce este însă atât de periculos uleiul de palmier? Procesat termic la o temperatura de peste 200 de grade, apar cantități mari de produși toxici, care afectează organismul uman. În aceste condiții, spun specialiștii, riscul cancerului de sân crește de două ori la o persoană, față de ea care a consumat ulei presat la rece.

În România, nimeni nu spune nimic

Surprinzător sau nu, în România nimeni nu a luat în seamă recomandările specialiștilor din lume. Se știe că dozele toxice apar, însă nu se cunoaște nivelul de toxicitate. Cu ceva ani în urmă, inspectorii pentru siguranță alimentară spuneau chiar că nu există nici statistici legate de consumul uleiului de palmier la noi.

Ce e de făcut în această situație? Sunt voci care spun că ar trebui oprit consumul. Însă odată ce am apela la uleiul de soia sau de rapiță, se crede că mediul ar avea mult mai mult de suferit. În plus, dacă nu s-ar mai produce ulei de palmier ar rămâne fără muncă și multe persoane din comunități mici.

Sursă foto: ciao

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre