Care sunt cauzele și simptomatologia și cât ajutor găsesc doamnele în acupunctură, aflați de la doctorul Țuțu Codruț, specialist acupunctură, apifitoterapie, oncologie și psihologie medicală, de la Centrul de medicină tradițională Pirasan.
„Endometrioza e o boală ascunsă, greu de depistat”
– Endometrioza este o mare povară pentru femei, iar după debutul primelor simptome, pot trece mulți ani până să primească un diagnostic corect și să găsească un tratament care să le ia durerea. Cum debutează și cât de periculoasă este această boală?
– Nu aș vrea să sperii pe nimeni, dar endometrioza este în acest moment una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Principalele simptome sunt dureri menstruale intense, dureri în timpul contactului sexual, în timpul urinării, precum și la nivelul abdomenului inferior.
Ce e foarte important de precizat e faptul că, din păcate, afecțiunea este greu de diagnosticat, iar investigațiile de imagistică medicală nu sunt suficiente. E o maladie ascunsă, care de cele mai multe ori e depistată din întâmplare, iar unele studii spun că au fost cazuri când o femeie a aflat de ce suferă chiar și după 15 ani de la debutul simptomelor. Și eu am acum paciente care s-au chinuit zece ani până să afle de ce suferă.
Endometrioza este o boală cronică care, dacă nu este tratată la timp, poate conduce la probleme și mai mari. Cauzele apariției bolii sunt dereglarea endocrină și imunitară.
„Endometrioza are o rată mare de recidivă după operație, și atunci intervenția chirurgicală trebuie reluată”
– Să înțelegem că boala nu se poate depista doar în urma unui simplu control ginecologic?
– Și da, și nu. Uneori medicul care are un ecograf de ultimă generație își poate da seama, alteori trebuie folosite metode de diagnosticare foarte complexe.
– Multe doamne apelează la intervenția chirurgicală în speranța că vor scăpa mai repede de această problemă. Cât de bună e această opțiune?
– S-a vorbit de multe metode de tratament și sunt și mai multe femei care apelează la terapia chirurgicală. Pe de altă parte, există și medicamente care încearcă să stopeze evoluția bolii, însă nu întotdeauna reușesc. Nu înseamnă că dacă s-a făcut operația, s-a terminat problema.
În plus, riscurile intervenției chirurgicale sunt multiple și pot apărea multe complicații, pentru că fiecare organism reacționează în felul său. Mai mult, endometrioza are o rată mare de recidivă după operație, și atunci intervenția chirurgicală trebuie reluată.
„Acupunctura se ocupă de tot organismul dezechilibrat care strigă după ajutor”
– Cât de bine reacționează acupunctura în tratarea endometriozei?
– Trebuie să înțelegem un lucru foarte important legat de această boală. Ca să tratezi așa ceva, în primul rând trebuie să fii empatic cu pacientul, pentru că există un tipar emoțional care însoțește această afecțiune. Din cauza durerilor foarte puternice, ea nu se mai simte femeie, relația cu partenerul se poate strica, iar pacienta se va retrage, chiar izola și atunci va fi din ce în ce mai rău. Acupunctura se ocupă de tot organismul dezechilibrat care strigă după ajutor.
Și care dacă nu primește, se dezechilibrează și mai tare. Acele echilibrează meridianele, reduc depresia, greața, iritabilitatea, simptome care însoțesc endometrioza, precum și durerea și infertilitatea, care vin la pachet. Sigur că simptomatologia variază în funcție de vechimea bolii. În tratarea multor boli, printre care și endometrioza, eu folosesc și termoterapia tibetană sau terapia cu foc, utilizată de mii de ani în Tibet pentru vindecarea diverselor maladii.
„Aceste plante sunt de un real ajutor”
– Există și remedii din plante care pot fi de folos doamnelor care suferă de endometrioză?
– Da, plantele le pot ajuta ameliorându-le durerea. Recomand ceaiuri dintr-un amestec din gălbenele, trei frați pătați, urzică, cicoare, pelin și crețișoară. Se infuzează o linguriță cu amestec la 250 ml apă, se lasă două minute și se consumă trei-patru căni pe zi.
„Endometrioza se poate extinde la intestine și la ficat”
– De câte ședințe poate avea nevoie o pacientă?
– Depinde, de la caz la caz, pentru că un organism reacționează mai repede, altul mai încet, dar cine începe acupunctura, recunoscută pentru minunile pe care le face, trebuie să știe că nu îi folosește la nimic să vină la două ședințe și să-și mai amintească peste câteva luni. În mod normal se face o serie de zece ședințe de trei ori pe săptămână, apoi medicul stabilește ce urmează.
Se continuă, de obicei, cu o ședință pe săptămână, apoi dacă lucrurile merg bine, o ședință la două săptămâni. Însă, repet, totul decurge în funcție de cum reacționează organismul fiecărei femei. Sunt multe cazuri în care tratamentul hormonal se poate face în paralel cu acupunctura. Doamnele trebuie să știe că nu se glumește cu endometrioza, pentru că boala se poate extinde la intestine și ficat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook