Simona Ionescu / Redactor Șef

Fantomele au o explicație științifică. Experții au identificat posibilele motive pentru apariția lor

Fantomele au o explicație științifică. Experții au identificat posibilele motive pentru apariția lor
Mulți oameni cred în fantome, dar ar putea exista explicații științifice pentru unele dintre experiențele noastre paranormale? Oamenii de știință sunt de părere că da.

Dacă crezi în fantome, ești departe de a fi singurul. Aproximativ 45% dintre americani cred în fantome și până la 18% dintre oameni vor merge atât de departe încât să afirme că au avut contact cu o fantomă. 

Dar ce ne face să simțim că suntem în prezența unui spirit supranatural? Există posibile explicații științifice pentru acea senzație de furnicături pe care o obțineți pe ceafă sau sentimentul brusc de neliniște cu o origine pe care nu o puteți identifica cu adevărat? Să investigăm șase explicații posibile pentru acel sentiment paranormal care are rădăcini mai degrabă în știință decât în supranatural.

Sunet de joasă frecvență

Așa cum ochiul uman poate vedea lumina doar la o serie de frecvențe – de exemplu, nu putem vedea unde radio – urechea umană poate auzi doar sunete într-o gamă de frecvențe. Peste ~ 20.000 Hz, sunetele sunt prea înalte pentru ca urechile noastre să le analizeze, ca apelurile de ecolocație ale majorității liliecilor care se încadrează în această gamă cu ultrasunete.

În mod similar, urechile umane au probleme cu auzul sunetelor cu frecvență joasă sub ~ 20 Hz – cunoscut sub numele de infrasunete – dar astfel de sunete nu trec total neobservate. Într-un studiu din 2003, 22% dintre participanții la concert care au fost expuși la sunete la 17 Hertz au raportat că se simt neliniștiți sau întristați, că au frisoane sau „sentimente nervoase de repulsie și frică”.

Deci, care sunt unele dintre originile mai obișnuite ale unor astfel de sunete cu frecvență joasă? Evenimentele meteo, cum ar fi cutremurele și activitatea vulcanică sau fulgerul, precum și comunicarea între animale, inclusiv elefanții, balenele și hipopotamii, pot produce infrasone. Și dacă nu trăiești lângă vulcani sau hipopotami, dar crezi că casa ta poate fi bântuită? Oamenii creează, de asemenea, sunet de joasă frecvență prin motoare diesel, turbine eoliene și unele difuzoare puternice sau explozii chimice.

Mucegaiul

Respirația de mucegaiuri toxice poate fi rea pentru sistemul respirator, dar poate fi și rea pentru creier. Se știe că expunerea la mucegai provoacă simptome neurologice precum delir, demență sau frici iraționale. Deci, este o coincidență faptul că și casele despre care bănuim că sunt bântuite tind să fie în paragină și, probabil, pline de mucegai toxic? Oamenii de știință au depus eforturi pentru a stabili o legătură fermă între prezența mucegaiului și observările de fantome raportate, dar până acum dovezile sunt în mare parte anecdotice.

Puterea sugestiei

Studiile sugerează că suntem mai predispuși să credem într-o experiență paranormală dacă altcineva care a fost acolo ne poate susține credința. Așadar, deși ne-am putea convinge că ne-am înșelat cumva cu ceea ce am văzut sau am auzit, avem tendința de a depune mai multă încredere în relatarea martorilor oculari, dacă ne susține și suspiciunile. Deci credința noastră în fantome poate fi captivantă. 

Foto: Facebook

Cum reacționăm dacă cineva are o criză epileptică

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre