Regizorii Monica Stan și George Chiper-Lillemark au fost premiați la Veneția. Criticile au fost foarte bune, cu atât mai mult că povestea din filmul ”Imaculat” este bazată pe experiența tristă a Monicăi Stan.
Filmul românesc „Imaculat”, trei premii la Festivalul de Film de la Veneția
Filmul românesc „Imaculat” a adus trei premii la Festivalul de Film de la Veneția. Premiul pentru regizori aflați la debut , precum și premiul principal al secțiunii. Monica Stan a primit premiul pentru cel mai bun scenariu „Autrici under 40” , potrivit casei de producție Axel Film.
Filmul a concurat în competiţia Giornate degli Autori, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Veneţia înființată în 2004. Prestigiosul „Lion of the Future” în valoare de 100.000 de dolari este acordat celui mai bun debut. Câștigătorul este ales din toate secțiunile competitive ale Festivalului de Film de la Veneția.
GdA Directors Award este oferit celui mai bun film din secțiunea Gironate degli Autori și a fost acordat de un juriu format din 27 de tineri cinefili, câte unul din fiecare ţară a Uniunii Europene.
Filmul ”Imaculat”, o poveste reală
Filmul „Imaculat” spune povestea Dariei, care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare.
Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu.
„«Imaculat» este un film puternic cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină. Filmul are niște performanțe impresionante din partea actorilor. Se concentrează pe interacțiunea dintre pacienți într-o clinică de dezintoxicare și pe instituția în sine.
Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, «Imaculat» reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică. O oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării”, a fost mesajul juriului la înmânarea premiului.
Este povestea scenaristei Monica Stan, o experiență tristă de la vârsta de 18 ani.
Monica Stan a lucrat ca scenarist mai mulți ani, dar „Imaculat” reprezintă debutul ei în regie. „Filmul a încolțit în mine într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea. Eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine. Distilarea acestui «ceva» și transpunerea sa într-un limbaj cinematografic a fost însă un proces îndelungat și complex”, a declarat Monica Stan.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook