Simona Ionescu / Redactor Șef

George Stanca, un personaj ieșit din comun

George Stanca, un personaj ieșit din comun
Un personaj ieșit din comun. George Stanca, scriitor, jurnalist, pamfletist, iubitor de muzică, poezie și fotbal. Să nu îl uităm pe acest iubitor de lucruri frumoase!

Un personaj ieșit din comun. George Stanca, scriitor, jurnalist, pamfletist, iubitor de muzică, poezie și fotbal. Mai mult jurnalist decât inginer.

George Stanca, un personaj ieșit din comun

În mod cert, un personaj. Vesel, inspirat, cu viziune.

Iubea oamenii, natura și ajuta cu dragoste tinerii jurnaliști. Inima lui mare nu a mai rezistat și pe 4 februarie 2019 s-a oprit. Avea 71 de ani și dispariția lui a îndurerat sufletele jurnaliștilor și ale celor care l-au cunoscut.

Era inginer de profesie, dar a excelat ca scriitor, jurnalist, pamfletist iubitor de muzică, poezie și fotbal, profesor universitar, autor de romane.

Pe 4 februarie 2019, după mai multe luni de suferință, a murit pe patul de spital la Sfânta Maria în Capitală.

Boem, sensibil, agitat, generos, iubitor de lucruri frumoase, poezie, fotbal, muzică, admirator gentil și „tandru la maxim” al femeilor.

George Stanca un personaj ieșit din comun

George Stanca era inginer. A absovit Facultatea de Construcții în 1973 și a devenit inginer, profesie pe care a practicat-o cu drag în paralel cu activitatea artistică și literară.

În perioada facultății a înfiintat trupa  de rock Odeon al cărui solist vocal a fost. Nu s-a ferit să lucreze pe șantierele patriei la Chiajna și apoi la un depozit de legume fructe.

Ba, a fost și arhitect șef în sistematizare teritorială și inginer șef la ICRAL Cotroceni până în 1989.

În 1971, debutează literar ca publicist la „Săptămâna” lui Eugen Barbu. Iubitor de pop rock, George Stanca a scris editoriale si apoi s-a facut „comentator muzical”.

În perioada 1973-1975 lucrează ca și redactor la „Flacăra”. Împreună cu Adrian Păunescu și Dorian Tudoran, George Stanca înființează Cenacul Flacăra.

Urmează cea mai frumoasă perioada a călătoriilor în toată țară. George Stanca avea să contribuie la descoperirea celor ce vor deveni mari cântăreți de muzică folk.

Cu această ocazie, a început să scrie reportaje, stil de care nu se va mai despărți. Cel mai bune dintre ele le-a adunat într-o carte.

După 1990, George Stanca a lansat o serie de publicații mondene. Cea mai importantă a fost revista VIP.

Din 1999, începe rubricile sportive la gsp, apoi în VIP și altele. Din 2008 și până în ultimele zile de viață a scris zilnic în Click!, unde avea o rubrică dedicată celor mai vizibile personaje din societatea românească.

George Stanca a fost căsătorit cu Lena, cea care i-a fost și un gen de secretar literar, și are doi copii, un băiat și o fată.


Ovidiu Lipan-Țăndărică, unul dintre cei mai curtați bărbați din România

Actorul Horațiu Mălăele: ”M-am născut sașiu, bâlbâit”. Poze de colecție

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre