Simona Ionescu / Redactor Șef

Gomboți cu prune și sos de vanilie

Gomboți cu prune și sos de vanilie
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, nu a lăsat nici de data aceasta sezonul prunelor să treeacă, fără a prepara renumitele găluște cu prune și sos de vanilie, pe care le adoră matinalii și nu doar ei.

În anumite regiuni ale țării li se spun Gomboți cu prune și nu sunt cu nimic mai prejos. Vestea bună e că fructele din interior pot fi înlocuite și cu altele de sezon. De exemplu, în perioada aceasta, pot gi pregătiți cu caise.

Ce ne trebuie pentru rețeta de Gomboți cu prune

1 kg piure de cartofi

200 gr făină

2 ouă

Pentru umplut: prune rotunde, fără sâmburi

câte un vârf de linguriță cu zahăr/prună

Pentru glazurat:

1 kg pesmet

250 gr unt

200 gr zahăr tos

scorțișoară

Pentru sos de vanilie: 1 l lapte

6 gălbenușuri

200 gr zahăr

1 praf de sare

esență de vanilie, sau 1 păstaie de vanilie

100 gr amidon alimentar

Mod de preparare

Mai întâi se prepară un piure clasic de cartofi, care va fi cântărit după fierbere și pasare, așa încât să folosim 1 kg pentru rețeta de azi. Se lasă piureul de cartofi la răcit și se amestecă cu făina și 2 ouă. Se omogenizează bine aluatul și se împarte în bucăți de aproximativ 60-80 gr de aluat fiecare, sau în funcție de cât de mari sunt prunele.

Se lasă bucățile de aluat la odihnit timp în care se trage pesmetul la tigaie, în unt topit, iar după ce se temperează, se adaugă zahărul tos și scorțișoara.

Se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă și puțină sare. Se îndepărtează sâmburii de la prune și se adaugă în interiorul prunelor foarte puțin zahăr, pentru a se forma un sirop delicios, în timpul tratamentului termic. Se formează găluștele cu prune și se fierb aproximativ 15 minute la foc mic, sau până se ridică la suprafață, plus încă 5 minute.

Se scot cu o spumieră și se tăvălesc bine prin amestecul de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază într-o tavă, pe hârtie de copt și se mai dau la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade, pentru a se înmuia și prunele din interior.

Pentru prepararea sosului de vanilie, se mixează gălbenușurile cu puțină sare și zahărul, apoi se adaugă amidonul, se omogenizează și se trec pe baie de abur. Se amestecă continuu, diluând compoziția, treptat, cu laptele fiert în prealabil cu vanilia. Se fierbe sosul de vanilie până devine consistent. Găluștele cu prune se servesc cu deliciosul so de vanilie.

Sursa: Chefi la cuțite

Spaghete cu sos grecesc de iaurt și porumb dulce

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre