Simona Ionescu / Redactor Șef

„Gura iadului” s-a deschis și nu e o glumă. Cercetătorii cred că e în conexiune cu „ușa iadului”, aflată în cel mai înepărtat loc al lumii

„Gura iadului” s-a deschis și nu e o glumă. Cercetătorii cred că e în conexiune cu „ușa iadului”, aflată în cel mai înepărtat loc al lumii
Autoritățile încearcă să dezlege misterul unui crater gigantic, cu diametrul de 25 de metri, apărut peste noapte.

Grota uriașă a fost numită „gura iadului”. Ciudata formațiune a apărut într-o noapte din acest weekend, într-o zonă minieră din Chile. În prezent, autoritățile au demarat o anchetă pentru a determina cauzele apariției și eventualul vinovat.

Conform presei din Chile, care difuzează imagini din dronă cu craterul înfricoșător, acesta a apărut spontan pe terenul exploatat de Lundin Mining, o companie canadiană care deține 80% din proprietate, iar restul este deținut de Sumitomo Corporation din Japonia. Locul se află la aproximativ 665 km nord de capitală, Santiago, relatează The Guardian.

„Gura iadului” a pus autoritățile chiliene pe jar

„Gura iadului” are o formă circulară aproape perfectă. Aceasta a fost anunțată către autoritățile din cadrul Serviciului Național de Geologie și Minerit chilian, Sernageomin, sâmbătă. Autoritățile au trimis o serie de specialiști în zonă, a declarat directorul institușiei, David Montenegro.

„Adâncimea craterului este considerabilă, de aproximativ 200 de metri”, a spus Montenegro. „Nu am detectat niciun material acolo jos, dar am văzut multă apă”, a mai adăugat acesta.

Zona a fost închisă circulației

Pentru a extinde cercetările și pentru a securiza zona, Sernageomin a anunțat că mai multe zone de la intrarea în șantierul de lucru al minei Alcaparrosa, situată în apropierea dolinei, au fost închise.

Într-o declarație de luni după-amiază, compania de exploatare minieră Lundin Mining a transmis că dolina nu a afectat niciun lucrător sau membru al comunității și a „rămas stabilă” din momentul în care a fost depistată. „Zona a fost imediat izolată și autoritățile au fost informate. Nu a existat niciun impact asupra personalului, echipamentului sau infrastructurii”, se mai spune într-un comunicat de presă transmis de canadieni.

Și Lundin Mining a început o analiză tehnică pentru a determina cauza evenimentului. Cea mai apropiată casă este la mai mult de 600 m distanță, în timp ce orice zonă populată sau serviciu public se află la aproape un kilometru distanță de zona afectată”, se mai arată în documentul citat.

Cratere misterioase au apărut de-a lungul timpului în multe locuri de pe glob. Cel mai mediatizat a fost descoperit în Siberia în 2014. Acesta are diametrul de 50 de metri și o adâncime de 70. O vastă cavitate topită cunoscută sub numele de craterul Darvaza, poreclită „ușa iadului”, s-a deschis în deșertul Turkmenistanului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre