Simona Ionescu / Redactor Șef

Iată ce bucate pun pe masă oamenii pădurii! Notați-vă și o rețetă!

Iată ce bucate pun pe masă oamenii pădurii! Notați-vă și o rețetă!
Mâncarea înseamnă viaţă, sănătate, poveste, dar şi artă. Asta vom vedea în noua ediţie “Istorii de bun gust” din această seară de joi, 27 octombrie, de la ora 22:00.  Realizatoarea Camelia Moise ne invită într-un adevărat paradis: Bucovina.

Echipa “Istorii de bun gust” a ajuns în oraşul Câmpulung Moldovenesc, despre al cărui nume legenda spune că s-a născut din exclamaţia unui haiduc viteaz, Hălăuceanu. Acesta, când a paşit aici a exclamat cu sinceră uimire, “O, ce câmp lung!”.

Despre Bucovina se ştie că este judeţul numărul 1 la împăduriri, dar aici cresc şi peste 400 de specii de plante medicinale, care merg în cantităţi mari la export. Ştiaţi că la Fabrica de instrumente muzicale Reghin cea mai mare parte a lemnului vine din Bucovina? Asta şi pentru că zona deţine cel mai mare procent de lemn de reonanţă, molidul.
Joi, 27 octombrie, invitaţii ediţiei sunt Alina Cuciurean, director al Colegiului Silvic Bucovina, nume de prestigiu în învăţământul silvic European şi Stelu Erhan, care se prezintă ca fiind un ţăran autentic care respectă vechile rânduieli ale strămoşilor. Aşa cum ne-am obişnuit, Chef Radu Zărnescu a pregătit un meniu special.



În Bucovina găsim cele mai gustoase ciuperci: gălbiori, ghebe, hribi sau nicoreti.
“Când vorbim despre gastronomie, creaţia este dată în proporţie de 70% de natură. Diferenţa este reprezentată de natura statică, obiectele pe care le folosim alături de preparate, platouri, suporturi, mese etc”, spune Chef Radu Zărnescu, care a mărturisit şi că, pe lângă gastronomie, a doua mare pasiune a sa este sculptura.

“Subiectul de astăzi merge perfect cu un proiect mai vechi de care m-am ocupat: Ce mănâncă oamenii care stau lângă pădure? Răspunsul: Ce poate să le oferă mama natură.

Bucovina este ţara ciupercilor, aşa că pentru astăzi mi-am propus să fac un platou cu ciuperci, care va imita un peisaj din natură. Forma ciupercilor va ajuta peisajul: din pălării putem face bolovani, stânci, sau alte forme de relief.  Hribii pot imita perfect lemnul… Trebuie să ne gândim la asocierea optică a ingredientelor”, adaugă Chef Radu Zărnescu.



Ingrediente preparat “Ciuperci cu carne de vită şi salată”

Iată rețeta pădurarilor!

Unt, salată, pătrunjel, mărar, usturoi, ceapă, sare, piper, cimbrişor şi rozmarin verde.
Se combină mai multe tipuri de ciuperci: gălbiori, ghebe, hribi şi nicoreti.
1 kg de carne de vită pentru friptură.



Călirea ciupercilor se face doar cu unt sau ulei de măsline, pentru ca să nu se modifice gustul prin prelucrarea termică. În ceea ce priveşte condimentele, se vor folosi sare şi piper.
Usturoiul se va căli în unt şi este excelent în combinaţia cu carne de vită şi ciuperci.
În ceea ce priveşte ornarea platoului, cea mai mare ciupercă se pune central, iar în jurul ei se adaugă bucăţile mai mici (în cazul acesta ciupercile mai mici). Se decorează cu fire de cimbrişor şi rozmarin, care imit crengile, iar la final se poate adăuga pătrunjel şi mărar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre