Simona Ionescu / Redactor Șef

Iată cum vă feriți-vă de mâncatul emoțional! Toți o facem de Crăciun, chiar dacă nu ne dăm seama. Aici aveți explicația și rezolvarea

Iată cum vă feriți-vă de mâncatul emoțional! Toți o facem de Crăciun, chiar dacă nu ne dăm seama. Aici aveți explicația și rezolvarea
Azi e Crăciunul, urmează a doua zi de Crăciun, apoi Sfântul Ștefan, anul nou, alți sfinți, Vasile, Ion. O putem ține tot într-o veselie. Iar asta se traduce cu stat la masă, consumat bucate alese și grele, stropite bine cu alcool.

De sărbători mai ales intervine ceea ce terapeuții numesc „mâncatul emoțional”. Avem tendința să mâncăm mai mult, fără control. Terapeutul nutriţional Anca Alungulesei spune ce se întâmplă de fapt, cu noi în aceste zile. „Sărbătorile sunt despre conectare şi despre bucuria de a fi împreună, iar mâncarea este un element principal.

Asociem la nivel afectiv mâncarea cu starea de bine şi traducem asta prin mese îmbelşugate şi cu o diversitate foarte mare de feluri de mâncare. Tocmai această diversitate ne „împinge‟ să gustăm mult, din toate”, a declarat specialista conform Click.ro.

Nu e greu să fiți cumpătați

De fapt, nici nu e așa greu să fim cumpătați. Una din soluții ar fi să nu gătim în exces. Și să evităm chiar noi să preparăm mâncăruri grase, cu maioneză etc. evident. Le putem ține teorii despre alimentația sănătoasă și rațională și celor dragi pe care urmează să îi vizităm.

„Sunt studii care demonstrează faptul că, atunci când eşti expus unei diversităţi de feluri de mâncare la aceeaşi masă, mănânci mai mult decât în mod normal, pentru că de fiecare dată când papilele gustative intră în contact cu o nouă textură şi cu un alt gust, apetitul reapare, oricât te-ai simţi de sătul‟, a mai declarat terapeutul nutriţional Anca Alungulesei.

Recomandările nutriționiștilor

Dacă ați ținut fie și numai câteva zile de post în această perioadă, e cu atât ,mai grav pentru organism să îl îmbuibați cu alimente multe și grase. Conform nutriționiștilor, reintroducerea preparatelor de origine animală în alimentaţie, trebuie să se facă treptat.

Ideal e să consumați doar câte un aliment specific de sărbători la o masă. De exemplu, la micul dejun vă puteți bucura de o felie generoasă de cozonac, la cafea. La prânz, de exemplu, aveți liber la cârnați sau la friptură. Iar pentru cină optați pentru turtă dulce sau alți biscuiți specifici.

Nutriţioniştii mai recomandă ca între mese, în zilele festive, să lăsați o pauză de trei-patru ore cel puţin. Și mai atrag atenția că alcoolul combinat cu preparate grase (cu adaosuri precum maioneza) ridică riscul de pancreatită acută, una dintre cele mai frecvente urgenţe medicale de sărbători.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre